Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Вугільні підприємства Волині закриють. Що буде натомість

Ймовірно, саме за Зеленського закриються волинські шахти.

Фото Pixabay.

Вугільні підприємства Волині закриють. Що буде натомість

Шахтарська галузь, в тому числі в нашому краї, останні роки перебуває в кризовому стані

Про те, що держава в особі Міністерства енергетики повинна визначитися з тим, як мають далі працювати шахти, говорять у багатьох владних кабінетах. Схоже на те, що врешті почнуться реальні, хоч, швидше всього, непопулярні зміни. Низку радикальних рішень було прийнято на всеукраїнській нараді вугільників України, яка відбулася у лютому нинішнього року. До речі, якраз перед тим відбувся візит Президента України Володимира Зеленського зі свитою урядовців та інших високопосадовців на шахту «Межирічанську» сусідньої Львівської області. Саме там гарант пообіцяв гірникам, що країна буде думати, як поступати з підземками. Після цього Міністерство розвитку громад та територій розпочало роботу щодо підготовки концепції довгострокової національної програми трансформації вугільних регіонів з врахуванням кращого міжнародного досвіду. Як результат – на державні підприємства «Волиньвугілля», «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» та «Дирекція по будівництву об’єктів» (забудовник) надійшли листи з проханням підготувати інформацію про поточний фінансово - економічний стан діяльності вугледобувних підприємств, які знаходяться на території регіону.

Реклама Google

Кошти можуть бути передбачені лише на відкачування води та утримання шахти №10 в безаварійному стані. Водночас там продовжується скорочення робітників.

Також буде братися до уваги позиція громадян, які там проживають і працюють на шахтах, щодо напрямків трансформації вугільних регіонів. Хочуть знати в міністерстві також прогнозовану кількість вивільнених працівників там, де будуть закриватися шахти. І – найцікавіше – чекатимуть пропозицій з місць щодо того, як можна працевлаштувати звільнених робітників і розбудувати інфраструктуру (інженерну, цифрову, логістичну) з метою залучення інвестицій на закриття шахт. Тобто, керівники вугледобувних та шахтобудівельного підприємств повинні зараз думати, куди можуть піти їхні підлеглі, які, найвірогідніше, невдовзі залишаться без робочих місць.

Ініціатива знизу – це добре, але ж вона повинна мати обґрунтування, ресурси, виконавців тощо. А тим часом на нововолинських підземках вугілля добувають лише на шахті №9, де видають на – гора до чотирьох тисяч тонн палива в місяць. Звісно, що всю «волиньвугільну» сім'ю вони утримувати не в силі. Негативно вплинув на роботу та настрій колективу нещодавній скандал про затримання на хабарі їхнього керівника, якого підозрюють у отриманні «відкатів» за незаконну реалізацію вугілля та зловживанні службовим становищем.

Напружена ситуація і на довгобуді з 30-річним стажем – шахті №10. І хоч за словами голови тамтешнього осередку Незалежної профспілки гірників України Василя Прадіда, нещодавно вдалося захистити паспорт підприємства на наступний рік, що передбачає гарантоване бюджетне фінансування, тішитися особливо немає чим. Адже, як відомо, кошти можуть бути передбачені лише на відкачування води та утримання об’єкта в безаварійному стані.Водночас там продовжується скорочення робітників. Чи візьметься хто за добудову нової перспективної підземки, яка вже виставлена на приватизацію, ніхто не береться сказати. 

Нагадаємо, керівників волинських шахт взяли на гарячому.

Telegram Channel