Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Маски та змішане навчання: що чекає вчителів та учнів волинських шкіл

Для школярів 1-4 класів змінили правила - їм дозволено пересуватися приміщенням школи без маски. Решта учнів мають бути на перервах у засобах захисту.

Фото УНН.

Маски та змішане навчання: що чекає вчителів та учнів волинських шкіл

Форма навчання в освітніх закладах Волині залежатиме від епідеміологічної зони, до якої буде віднесено місто чи район області

На Волині 1 вересня відновлять роботу 611 шкіл. Про особливості навчального року 2020 розповіла під час брифінгу головна освітянка Волині Людмила Плахотна, пише Суспільне.

Як працюватимуть школи

Зі слів Людмили Плахотної, якщо той чи інший район потрапить у «жовту» чи «зелену» епідеміологічну зону, то навчальні заклади працюватимуть у звичному режимі, з дотриманням карантинних вимог.

В разі, якщо місто чи район потраплять під час навчального року у «помаранчеву» зону, освітяни застосують змішану форму навчання. Зі слів начальниці обласного управління освіти, це важко організувати. Дистанційно діти навчатимуться частково. Наразі педради та батьківські комітети розробляють навчальний план та режим роботи на випадок потрапляння регіону до «помаранчевої» зони.

У «червоній» епідеміологічній зоні буде оголошено двотижневий карантин з дистанційною формою навчання для усіх учнів.

Які карантинні обмеження діятимуть у школах

З собою кожен учень має мати захисту маску, - кажуть волинські освітяни. Для школярів 1-4 класів змінили правила - їм дозволено пересуватися приміщенням школи без маски. Решта учнів мають бути на перервах у засобах захисту. «Маска - клопіт батьків», - розповіла Людмила Плахотна. Температуру усім школярам міряти у школі не будуть, це просять робити батьків вдома, перед навчанням.

Для школярів 1-4 класів змінили правила - їм дозволено пересуватися приміщенням школи без маски. Решта учнів мають бути на перервах у засобах захисту.

Учні у школі мають дотримуватися соціальної дистанції. «Ми розуміємо, що це важко зробити у класі де є 30 дітей, але треба намагатися уникати скупчень», - каже головна освітянка області. У школах буде зміщений графік дзвінків. Кожен клас та паралель матимуть свій «дзвоник на перерву». Графіки нині узгоджує дирекція школи і повідомить на сайті закладу.

Людмила Плахотна радить батькам не вести до школи дитину з ознаками респіраторного захворювання. «Ніхто не буде наказувати, якщо дитина не прийшла. Навпаки, педагоги допоможуть наздогнати матеріал».

Як працюватимуть вчителі

Засобами захисту вчителів мають забезпечити місцеві органи влади. МОЗ дозволило викладачам проводити уроки в захисному щитку. Освітяни кажуть: гроші на це є. Через тривалий карантин заклади освіти не освоїли у повному обсязі торішній бюджет.

«Ми вже звернулися до бюджетної комісії щодо додаткового виділення коштів - мільйона гривень. Це гроші на перші 2 місяці. Зараз розглядається питання фінансування засобів захисту для вчителів з державного бюджету», - розповіла Людмила Плахотна.

Зі слів головної освітянки, розділити класи на підгрупи та потоки, щоб забезпечити соціальну дистанцію у класі, вчитель не може. Наразі викладачі отримують заплату за проведені уроки. Якщо кількість уроків збільшиться, в бюджеті забракне грошей на зарплати вчителям.

Чи потрібен медогляд та щеплення

Медогляд обов'язковий лише для першокласників. Решті учнів дозволили відтермінувати проходження медогляду. «Ми рекомендуємо обов'язково проходити медогляд раз у рік. Розглядаємо питання, щоб діти проходили його у місяць свого народження, це допоможе зменшити скупчення у поліклініках», - каже Людмила Плахотна.

Як і медогляд, для першокласників обов'язкова наявність карти щеплень, - розповідає освітянка. Без них першокласника до школи не зарахують. Учні старших класів теж мають бути щеплені: «Ми нагадуємо батькам, які через карантин пропустили ті чи інші щеплення, що потрібно наздогнати календар». До школи дітей, які не мають частини щеплень, пускатимуть, - розповіла Людмила Плахотна.

Дітям, які взагалі не мають щеплень за станом здоров'я, або через переконання батьків, у школі радитимуть перейти на індивідуальну, або сімейну форму навчання.

Нагадуємо, чи не зарано записалися у школярі? Поради фахівців.

Telegram Channel