Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Чи не зарано записалися  у школярі? Поради фахівців

Не поспішайте віддавати малюків на науку.

Фото Pixabay.

Чи не зарано записалися у школярі? Поради фахівців

— Моєму Василькові в липні виповнилося 6 років. Боюся, йому ще не пора стати першокласником. Але чоловік наполіг, аби оформляти малого в школу. От я і хочу, поки ще є час передумати, перевірити готовність сина до статусу учня. Порадьте, як це зробити», — звернулася лучанка Ольга М.

Такі методики цікавлять багатьох батьків. Найпростіша з них — так званий Філіппінський тест. Він базується на теорії про те, що в дошкільному віці (зазвичай у 5—6 років) у дітей відбувається «стрибок у зрості», який полягає у суттєвому подовженні рук і ніг.

Для того, щоб дізнатися пройшов цей скачок зросту чи ні, потрібно попросити малюка доторкнутися правою долонею до лівого вуха, провівши руку над головою. Дитина 4—5 років не може цього зробити.

Результат Філіппінського тесту достатньо точно характеризує біологічний вік майбутнього школяра. Він відображає ступінь розвитку скелета, рівень дозрівання нервової системи, здатність головного мозку сприймати і переробляти інформацію. Загалом таким способом перевіряється ступінь функціональної зрілості організму. В першу чергу це пов’язано з рівнем дозрівання нервової системи і здатністю головного мозку сприймати і переробляти інформацію. Недарма Філіппінський тест нерідко розглядають як один із головних критеріїв «шкільної зрілості».

Щоб дізнатися пройшов цей скачок зросту чи ні, потрібно попросити малюка доторкнутися правою долонею до лівого вуха, провівши руку над головою. Дитина 4—5 років не може цього зробити.

Фізіологами встановлено: якщо дитина починає відвідувати школу до того, як у неї відбувся напівзростовий стрибок, це негативно позначається на її здоров’ї, в першу чергу — психічному, і вкрай рідко приносить успіх у навчанні.

Паспортний вік, в якому проходить цей процес, може істотно варіюватися. У деяких дітей він завершений уже до 5 років, в інших — тільки після 7. Ясно, що в такому віці різниця в два роки — це дуже багато.

Напівзростовий стрибок — один із важливих критичних періодів у житті малюка, під час якого якісно змінюється багато функцій організму, він стає міцнішим у біологічному сенсі, а тому — працездатнішим.

З точки зору фізіології основою готовності дитини до школи є така організація нервових, енергетичних та інших процесів, яка здатна забезпечити роботу в «стійкому режимі». Коли напівзростовий стрибок завершений, у малюка з’являються реальні функціональні можливості до посидючої, досить тривалої роботи в рівному темпі.

Але не слід стверджувати стовідсотково, що коли дитина виконала Філіппінський тест, то вона точно готова до навчання. «Шкільна зрілість» — це сукупність певних навичок і умінь: освоєння соціальної ролі учня, готовність до навчальної діяльності; вміння взаємодіяти з оточенням тощо.

Читайте також: як не померти, коли закипає мозок, – волинська лікарка.

Telegram Channel