Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Рівненський лікар: «Покійники не є джерелом поширення вірусу»

Медик відстоює право на належне поховання померлих від COVID-19.

Фото УНН.

Рівненський лікар: «Покійники не є джерелом поширення вірусу»

Лікар-анестезіолог Рівненської обласної дитячої лікарні Павло Сільковський, який підхопив COVID-19 , але зумів його успішно здолати, поділився у Фейсбуці своєю думкою про правила поховання небіжчиків, які нині діють в Україні через COVID-19

– Може ви пам‘ятаєте, як напровесні люди в скафандрах кропили зупинки, під‘їзди та інші місця, які й так були майже безлюдними. По місту їздили автомобілі, а по селах тракторці, що поливали дорогу якоюсь водою, часом із запахом. Чоловіка, який вирішив через Дніпро потрапити в парк, ловили з десяток поліцейських, а дітей, що гралися на вулиці, проганяли звідти чи то співчутливі, чи то налякані сусіди. Я був приємно вражений, коли уповноважені на те люди, публічно визнали безглуздість таких заходів і за деякий час просто це відмінили. Але, на превеликий жаль, ще досі існує ряд абсолютно нелогічних, ненаукових заборон і обмежень, що існують лише з тим, аби створювати людям проблеми, додаткову тривогу і моральні страждання. Один з прикладів - поховання людей, які померли чи то від, чи то з коронавірусом, – написав лікар Павло Сільковський в соцмережі, передає «Рівне вечірнє».

Покійники не кашляють, не чихають, не кричать і не співають. Вони не є джерелом поширення коронавірусу.

– Відповідні правила передбачають, що небіжчика ховають в герметично запакованому пакеті, в закритій труні і на похованні має бути дуже обмежена кількість людей. При тому, що немає наукових даних, що мертве тіло є джерелом поширення коронавірусу. Сьогодні вже добре відомо, що основним є повітряно-краплиний шлях передачі інфекції через краплі, які вилітають з рота чи носа хворого при кашлі, чиханні, голосній розмові.

Покійники не кашляють, не чихають, не кричать і не співають. Вони не є джерелом поширення вірусу. І вони мали б мати можливість бути похованими по-людськи. Якщо для живої людини, яка потенційно може виділяти вірус, достатньо носити маску і тримати дистанцію, то яка проблема тримати дистанцію з покійником? І ховати його як усіх нормальних людей?

А якщо вже так хочеться мати особливі правила і на цей рахунок, то достатньо було б прописати, аби на небіжчика під час церемонії також одягали маску, яка прикривала б його обличчя. Щоб уже як всім, то всім, – йдеться в дописі рівненського медика.

Нагадаємо, вчені знайшли вразливість коронавірусу.

Telegram Channel