Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Депутати не хотіли бути у «червоній зоні» і послабили карантин. Тепер їм загрожує до 3 років в'язниці

Ситуація у місті з коронавірусом не покращилася і з 31 серпня Чернівці продовжуватимуть перебувати у «червоній зоні».

Фото Радіо Свобода.

Депутати не хотіли бути у «червоній зоні» і послабили карантин. Тепер їм загрожує до 3 років в'язниці

25 серпня депутати Чернівецької міської ради на позачерговій сесії вирішили не погодитися з рішенням Держкомісії, яка віднесла місто до «червоної зони» за рівнем поширення коронавірусу, і послабили карантин. Тепер поліцейські порушили через це кримінальну справу

Про справу повідомили у Нацполіції Чернівецької області.

Трохи контексту: 20 серпня Держкомісія з питань ТЕБ і НС змінила поділ України на зони відповідно до епідеміологічної ситуації. До «червоної зони» тоді потрапили Чернівці. Нові правила у місті мали запрацювати з 24 серпня.

Однак 25 серпня міськрада Чернівців на позачерговому засіданні вирішила не погодитися з Держкомісією. Депутати дозволили роботу громадського транспорту, ринків, торгово-розважальних центрів, кафе, ресторанів, шкіл і садочків з дотриманням протиепідемічних заходів. 

Зазначимо, що за новим розподілом зон, ухваленим 27 серпня, ситуація у місті з коронавірусом не покращилася і з 31 серпня Чернівці продовжуватимуть перебувати у «червоній зоні».

Ситуація у місті з коронавірусом не покращилася і з 31 серпня Чернівці продовжуватимуть перебувати у «червоній зоні».

27 серпня у поліції повідомили, що такі дії міських депутатів можуть спричинити поширення захворювання та збільшити кількість людських жертв. Відтак правоохоронці порушили кримінальне провадження за частиною 1 статті 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням). Санкція статті передбачає штраф, арешт до 6 місяців, позбавлення волі до трьох років, або ув'язнення на такий самий термін.

У поліції наголосили, що рішення міськради послабити карантин суперечить Конституції та законам.

Також правоохоронці закликали політиків не маніпулювати епідемічною ситуацією в області, не ухвалювати неправомірних популістичних рішень і не використовувати ім’я поліції у своїх політичних цілях.

«Буковинські поліцейські дотримуються політичної нейтральності і у своїй діяльності є незалежними від рішень, заяв чи позицій політичних партій та громадських об’єднань», — наголошують поліцейські.

Громадян вони просять з розумінням ставитися до вимушених карантинних обмежень, не легковажити своїм здоров’ям і життям та не наражати на небезпеку інших.

Telegram Channel