Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Осквернили могилу Героя України, воїна з волинським корінням Тараса Матвіїва

Герой України Тарас МАТВІЇВ.

Фото Пресслужби 24-ї ОМБр.

Осквернили могилу Героя України, воїна з волинським корінням Тараса Матвіїва

Зловмисники вкрали ліхтарики-свічки, які живилися енергією сонця…

У День Незалежності, під час багатотисячного Маршу захисників України, вулицями Києва люди несли, передаючи одне одному, портрет 31-річного офіцера-журналіста, Героя України Тараса Матвіїва, який загинув на Донбасі. А у ніч перед головним святом нашої держави, як повідомила газета «Високий замок», якісь нелюди вчинили акт вандалізму на могилі Тараса у містечку Жидачів Львівської області — вкрали з неї світильники.

 

 Мама Тараса - уродженка села В'язівне Любешівського району Волині, відома на Львівщині поетеса Валентина Матвіїв. 24 серпня вона прийшла на могилу до сина і у неї опустилися руки від побаченого. Свій біль та обурення вандалами мати вилила на сторінці у соцмережі: «Доки серед нас будуть такі морально ниці людці — мабуть, зарано го­ворити про націю. Даруйте… Якщо серед нас живуть, ходять, спілкуються такі от НЕлюди — втрачаєш віру в людей»…

Якщо серед нас живуть, ходять, спілкуються такі от НЕлюди — втрачаєш віру в людей...

Реклама Google

Нагадаємо, смертю хоробрих Тарас Матвіїв поліг 10 липня 2020 року біля села Тро­їцького на Луганщині. Внаслідок ворожо­го обстрілу завалився і загорівся бліндаж із нашими воїнами — і Тарас кинувся туди рятувати поранених побратимів. Витяг­нув двох бійців у безпечне місце і надав першу допомогу. А потім за якихось два метри від нього вибухнула ще одна ворожа міна. Посіченого осколками Тараса Матвіїва живим до госпіталю не довезли.

 

 А у травні, за місяць до загибелі сина, пані Валентина написала вірш «Матері воїна», який виявився пророчим. У ньому, зокрема, є такі рядки: «Коли лунає сміх дитячий поміж щасливих мирних ваших днів – згадайте матір, що десь тихо плаче і молиться за воїнів-синів».

Валентина МАТВІЇВ.

Одні казали їй: «Пишайся сином!»

А інші: «Нащо він туди пішов?!..» –

Гірчило їй від слів таких полином,

А часом аж холола в жилах кров…

Ну, як таке ви можете казати

У вічі цим найкращим матерям,

Які зростили мужнього солдата,

Що не віддасть Вкраїни ворогам?!

Чи ж не бажала б мати йому долі,

Далекої від клятої війни?!..

Щоб він у хаті жив, а не у полі,

Щоб на очах росли його сини!..

Та він обрав собі таку дорогу,

Щоб потім міг сказать своїм синам:

«Я все зробив, сини, для перемоги,

Аби здобути долю й волю вам».

Отож, коли лунає сміх дитячий

Поміж щасливих мирних ваших днів –

Згадайте матір, що десь тихо плаче

І молиться за воїнів–синів.

ЖИТТЄВИЙ ШЛЯХ ГЕРОЯ

Тарас Тарасович Матвіїв народився 18 лютого 1989 року.  Після закінчення середньої школи у 2006 році вступив на навчання до Львівського національного університету імені І.Франка, який закінчив у 2011 році, здобувши фах журналіста.

Працював на телеканалах Києва та мас-медіа Львівщини. Коли почався Майдан, зрозумів, що однієї журналістики йому замало. У 2013-2014 роках був учасником Революції гідності. Згодом разом з групою активістів розшукував безвісті зниклих майданівців.

З початком російської агресії допомагав війську. Наприкінці 2014-го усвідомив, що йому замало лише волонтерської діяльності, збору коштів і ресурсів. Поставив собі за мету потрапити у Збройні сили або ж до лав добровольців.

Волонтер і доброволець, депутат і громадський діяч, журналіст і майданівець, активний і небайдужий громадянин нашої країни та справжній офіцер – це все про нашого Тараса.

Навесні 2015 року вступив до лав окремої добровольчої частини «Карпатська Січ» і обороняв наші позиції в Пісках, Водяному, Опитному, Первомайському. Пізніше був обраний депутатом Жидачівської районної ради на Львівщині, але його все одно тягнуло на фронт – Тарас не міг пробачити ворогу за загиблих товаришів.

З вересня 2018 року вступив на курси лідерства Академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного, щоб стати офіцером Збройних сил України. У 2019 році направлений для подальшого проходження військової служби до 24-ї ОМБр імені короля Данила.

«Волонтер і доброволець, депутат і громадський діяч, журналіст і майданівець, активний і небайдужий громадянин нашої країни та справжній офіцер – це все про нашого Тараса, який назавжди залишиться в нашій пам’яті», – йдеться у дописі пресслужби бригади.

Президент Володимир Зеленський присвоїв молодшому лейтенанту Тарасу Матвіїву звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel