Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Суд скасував регіональну російську мову в Одесі

Те відчуття, коли дворічна робота дала результат. Рішення про впровадження у місті Одеса регіональної (російської) мови - скасовано.

Фото Суспільне.

Суд скасував регіональну російську мову в Одесі

Одеський окружний адміністративний суд визнав протиправним та нечинним рішення щодо затвердження в Одесі російської мови як регіональної. Про це стало відомо з Єдиного реєстру судових рішень

Позов до суду надійшов від заступника прокурора Одеської області. Але, як розповів Суспільному доцент кафедри програмування ЛНУ Івана Франка та громадський діяч зі Львова Святослав Літинський, посадовець звернувся до суду лише після того, як Святослав виграв суд в Прокуратури, змусивши розглянути своє звернення.

Те відчуття, коли дворічна робота дала результат. Рішення про впровадження у місті Одеса регіональної (російської) мови - скасовано.

Святослав пояснив, що спочатку він звертався до Одеської міської ради з вимогою скасувати рішення щодо впровадження регіональної російської мови в місті. Після відмови Літинський звернувся до прокуратури, де відмовилися подавати позов до суду.

Тоді громадський діяч звернувся до суду з позовом через нерозгляд свого звернення. У жовтні 2019 року Львівський окружний  адміністративний суд задовільнив позов Святослава. Після чого прокурори Одеської області змушені були звернутися до суду з позов до міськради.

Про те, що суд скасував рішення Одеської мерії, Святослав написав на своїй сторінці у Facebook.

Зазначимо, російську мову, як регіональну в Одесі визначили у 2012 році. Тоді рішення міськради ґрунтувалося на законі «Про засади державної мовної політики». Однак у 2018 році його визнали нечинним.

Telegram Channel