Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Як організовують «карантинне» харчування у школах Рівненщини

Аби діти дотримувалися дистанції, на підлозі у коридорах школи розклеєні стрілки, за якими рухаються школярі. До їдальні одночасно пускають не більше 70-ти учнів.

Фото Суспільне.

Як організовують «карантинне» харчування у школах Рівненщини

Не більше чотирьох школярів за столом у шкільній їдальні, дотримання дистанції та обов'язкова дезінфекція рук перед прийомом їжі. Так повинне виглядати харчування у школах Рівненщини

Місто

У рівненській школі №13 діти групи продовженого дня другого класу харчуються у шкільній їдальні, пише Суспільне. Дистанцію між учнями контролює їх вихователька – Людмила Калмацька та розповідає, що збирають дітей в класі, миють руки та йдуть до їдальні.

«У нас постелені там такі кружечки, які дозволяють учням тримати дистанцію. Ми підходимо до умивальників, миємо ручки, витираємо рушничками. Тоді шикуємося, звичайно, безконтактно. За ручки, звичайно, дітки знають – ніхто нікого не бере і йдемо до їдальні», – розповіла вихователька.

Аби діти дотримувалися дистанції, на підлозі у коридорах школи розклеєні стрілки, за якими рухаються школярі. До їдальні одночасно пускають не більше 70-ти учнів.

Аби діти дотримувалися дистанції, на підлозі у коридорах школи розклеєні стрілки, за якими рухаються школярі. До їдальні одночасно пускають не більше 70-ти учнів.

Всі діти від 1-го до 11-го класу розведенні при харчуванні в часі так, щоб не було більше 3-4-х класів одночасно, – каже директор.

«Більшість намагається ретельно виконувати правила. Тому що ніхто не хоче попасти в карантин і дуже переживають, щоб не закрили школу», – розповідає Михайло Бєлік.

Село

А у школі села Невірків Корецького району, на відміну від рівненської школи, де навчається майже півтори тисячі дітей, ходить 126 учнів. Так, як навчальний заклад знаходиться у «помаранчевій» карантинній зоні, то дирекція разом із батьками прийняли рішення дітей поки не годувати.

«Тільки пільгова категорія харчується в нас за кошти держави, це десь в районі 15 дітей. А так батьки якщо хочуть, щоб їхні діти їли, то вони сплачують кошти і тоді є батьківський комітет, який контактує з підприємцем, закупляють продукти, привозять», – розповіла директорка школи Жанна Карплюк.

Правила визначені

Перед початком навчального року персоналу харчоблоку провели навчання, як правильно одягати, використовувати, знімати засоби індивідуального захисту і як їх утилізовувати.

Аби не наражати кухарів на небезпеку, зону для харчування і буфет розділили захисними щитками. У їдальню поклали паперові рушники та встановили біля умивальників деззасоби.

«Наші дівчата, працівники харчоблоку, усі забезпеченні засобами індивідуального захисту. Вони мають з розрахунку маска на три години роботи і індивідуальні рукавиці, одноразові рукавиці. Після кожного зняття засобів індивідуального захисту і одяганням чистих, дівчата миють руки», – запевнила Ірина Тиндик.

Київ теж радив

Як розповіла начальниця обласного відділу загальної та середньої освіти Вікторія Кацеба, є рекомендації головного санітарного лікаря України, які передбачають і вже доведенні до відома керівників.

«Директори, готуючись до 1 вересня, їх вже пропрацювали. Тобто зорганізовується харчування за графіком, який складається керівником закладу освіти з урахуванням скільки дітей харчується, з урахуванням дистанції, яка повинна бути між дітьми з дотриманням різних санітарних епідеміологічних заходів», - каже Вікторія Кацеба.

За дотриманням карантинних норм у шкільних їдальнях має слідкувати Держпродспоживслужба.

Що відомо

Місто Острог та Радивилівський район виключили з так званої «червоної» карантинної зони. Нове зонування в Україні вступить в силу з 7-го вересня. Виключення з «червоної» зони означає можливість відновлення навчання у школах і садочках в режимі стаціонару.

Кабінет міністрів продовжив адаптивний карантин на 2 місяці до 31 жовтня у зв’язку зі збільшенням кількості хворих на коронавірус.

На Рівненщині станом на 1 вересня у «червоних» зонах перебувало понад 17 тисяч школярів.

25 серпня головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов сказав, що Дубно має примарні шанси найближчим часом вийти з «червоної» зони, там поширення інфекції має високі темпи.

Telegram Channel