Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
На Волині поляки реставрують унікальну дзвіницю (Фото)

Роботи фінансуються польською державою.

Фото Волиньпост.

На Волині поляки реставрують унікальну дзвіницю (Фото)

Команда під керівництвом варшавського консерватора творів мистецтва Анджея Казберука ремонтує унікальну 16-метрову дзвіницю Колегіального костелу Святої Трійці в Олиці, яка вважається пам’яткою 1650 року

Про це інформує «Інформаційне агентство ВолиньPost» з посиланням на Fundacja Dziedzictwa Kulturowego.
Роботи проводяться завдяки Міністерству культури та національної спадщини Польщі. Проєкт колегіального обслуговування триває з 2013 року.

Роботи фінансуються польською державою.
 

Роботи проводяться завдяки Міністерству культури та національної спадщини Польщі.

Колегіальний костел Святої Трійці в Олиці побудували в першій половині XVII століття за ініціативою її засновника Станіслава Альбрехта Радзівіла. Церква є унікальним зразком мистецтва та архітектури найвищого бароко в колишній Речі Посполитій.
Храм вважається найкрасивішою польською церквою на Волині. Вівтарі та надгробки родини Радзивіллів вражають і сьогодні.
Кінець Другої світової війни започаткував важкий період в історії колегіальної церкви. Території Львівської архиєпархії, а також Луцької та частково Перемишльської єпархій включили до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки. Влада відновила боротьбу з релігією та католицькою церквою.

 

 Парафію Олики розпустили, і почалося систематичне спустошення храму, який згодом перетворився на стайню для місцевого колгоспу. Лише в 1991 році українська влада передала церкву громаді вірних, тому сьогодні вона знову може бути місцем релігійного культу.
Реставраційно-консерваційні роботи в Колегіальній церкві св. Трійця - найбільший і найскладніший виклик Фонду культурної спадщини Польщі. І обстановка церкви, і її форма перебувають у катастрофічному стані. На відновлення храму колишньої слави піде багато років.

Telegram Channel