Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
106 членів Європарламенту вимагають негайного запровадження санкцій проти Лукашенка

Волинь-нова

106 членів Європарламенту вимагають негайного запровадження санкцій проти Лукашенка

А не лише проти його оточення

106 членів Європейського парламенту звернулися до президента Європейської ради Шарля Мішеля та президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн з вимогою запровадити санкції проти президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на Радіо Свобода.

«Ми, члени Європейського парламенту, які поставили свій підпис нижче, пишемо, щоб висловити наше глибоке занепокоєння через наміри не включати ім’я Олександра Лукашенка до переліку осіб, які потраплять під санкції через їхню роль та відповідальність за насилля, репресії та фальсифікації на виборах», – йдеться в листі.

Ми, члени Європейського парламенту, які поставили свій підпис нижче, пишемо, щоб висловити наше глибоке занепокоєння через наміри не включати ім’я Олександра Лукашенка до переліку осіб, які потраплять під санкції через їхню роль та відповідальність за насилля, репресії та фальсифікації на виборах.

Автори звернення зазначають, що Лукашенко з’являється на публіці зі зброєю та погрожує впоратися із протестувальниками силовими методами. Вони називають білоруського президента «основним винуватцем» махінацій під час виборів та жорстокого розгону протестувальників, включно з неповнолітніми.

«Немає причин, чому він не повинен бути в санкційному списку ЄС серед людей, які забезпечували жорстокість його авторитарного режиму», – вважають євродепутати.

Вони закликали розширити санкційний список, додавши до нього речницю Лукашенка Наталю Ейсмонт, відповідальних за кампанії пропаганди співробітників білоруських державних ЗМІ, співробітників Центральної виборчої комісії Білорусі середнього та нижчого рівнів, а також правоохоронців. Крім того, на думку євродепутатів, санкції мають бути запроваджені й проти посадовців регіонального рівня, які відповідальні за репресії, жорстокість та фальсифікації на виборах.

За даними видання, санкції ЄС стосуватимуться 25-30 людей. Посли країн ЄС можуть їх затвердити вже наступного тижня.

Telegram Channel