Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Родичі загиблих воїнів вимагають створити ТСК щодо розслідування справи «вагнерівців» - петиція

Раніше народний депутат Володимир Ар'єв оприлюднив документи, які свідчать, що, попри відмовки влади, українські спецслужби таки проводили операцію.

Фото ЄС.

Родичі загиблих воїнів вимагають створити ТСК щодо розслідування справи «вагнерівців» - петиція

Родичі українських воїнів, загиблих на Донбасі від рук російських найманців, зареєстрували на офіційному порталі Верховної Ради України петицію з вимогою створити Тимчасову слідчу комісію щодо розслідування зриву операції із затримання терористів з ПВК Вагнер

Автор петиції - Віталіна Тарасова, вдова Героя України, командира літака АН-30Б, що був збитий російськими найманцями у червні 2014 року, Костянтина Могилка. Серед ініціаторів також мати загиблого в літаку Іл-76 14 червня 2014 року Віталія Бондаренка Ніна Бондаренко; батько загиблого в Іл-76 Павла Ніконова Сергій Ніконов; дружина Олександра Котова, який загинув у збитому літаку ІЛ-76, Тетяна Котова.

«Ми, родичі і близькі українських воїнів, які загинули, захищаючи Україну у найбільш важкий період російські агресії, з гірким подивом читаємо в різноманітних ЗМІ шокуючу інформацію про те, що операція з вивезення в Україну російських найманців,  бійців ПВК «Вагнер» була зірвана. Це не просто бійці одіозного підрозділу найманців. Це люди, які вбивали наших рідних, воювали проти нашої армії на Донбасі в 14-15 роках. Це військові злочинці, які вчинили безліч кривавих злочинів на території України. Частина з яких стали найбільш трагічними сторінками цієї війни», - зазначається у петиції.

Автор петиції - Віталіна Тарасова, вдова Героя України, командира літака АН-30Б, що був збитий російськими найманцями у червні 2014 року, Костянтина Могилка.

Рідні загиблих українських героїв наголошують, що не зацікавлені в скандалах, спекуляціях і появі десятків непідтверджених версій. «Нам потрібна правда, і чітке розуміння того, що держава виконує свої функції щодо захисту закону, своїх громадян, своїх воїнів, і служить торжеству справедливості – а не навпаки», - йдеться в тексті документу.

Автори петиції вимагають справедливості і встановлення істини, а також відповіді на питання: хто винен у тому, що бойовики, на чиїх руках кров українських солдат, українських військових і льотчиків – в останній момент уникнули покарання? Хто і чому «злив» інформацію, і таким чином зірвав затримання? Чому Генеральна прокуратура України не відреагувала на пропозицію Лукашенка прибути до Мінська, щоб довести причетність цих найманців до участі в агресії проти України?

В петиції також зазначається, що слідча комісія Верховної Ради є чи не єдиним інструментом, за допомогою якого можна знайти відповіді на ці та інші питання.

«Ми вимагаємо притягнути до відповідальності тих, хто поставив під загрозу життя українських розвідників, які працювали над цією операцією», - також зазначають рідні загиблих військових.

«Це потрібно зрештою усьому цивілізованому світу, адже якби затримання вбивць та бойовиків відбулося, то в перспективі вони постали б не лише перед українським, але й перед міжнародними судами. Ми вимагаємо правди!», - наголошують ініціатори петиції.

Джерело: Сайт Верховної Ради.
Telegram Channel