Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Європа хоче навчитися жити з коронавірусом

Більше ніяких локдаунів.

Фото 5канал.

Європа хоче навчитися жити з коронавірусом

Чим далі в минуле відходить перший напад страху перед смертельним вірусом і чим чіткіші обриси економічної та соціальної кризи, тим більше критиків у тактики випаленої землі, до якої вдалася влада багатьох країн світу в перші місяці пандемії

І тим менше у політиків бажання повторювати експеримент над виборцями.

«Ми повинні за всяку ціну уникнути крайніх заходів, до яких ми вимушено вдалися у березні-квітні, оскільки і з соціальної, і з економічної точки зору вони - нестерпні», - сказав у понеділок, 7 вересня, португальський прем'єр Антоніу Кошта.

Можливо, влада перегнула палицю, але іншого виходу не було, переконаний німецький міністр Шпан.

У березні була не така ситуація, як зараз, у вересні.

«У березні була не така ситуація, як зараз, у вересні. Ми менше знали, і динаміка була інша. Тоді єдиним правильним і необхідним рішенням було вжити заходів, і ми зробили це, щоб захистити людей», - сказав він.

За цей час лікарі розібралися з тим, як ефективніше лікувати хворих Covid-19, вчені створили кілька вакцин і зараз тестують їх, а влада зміцнила систему охорони здоров'я, загасила смертельний спалах у будинках для людей похилого віку, налагодила масове тестування, навчилася відстежувати контакти хворих і запроваджувати локальні локдауни.

Смертність в Азії і Європі зійшла нанівець, а з нею зник і страх нової пандемії масштабу «іспанки» столітньої давнини або чуми у середньовічній Європі.

Настав час повертатися до нормального життя. 

Настав час повертатися до нормального життя, кажуть невдоволені, а то боротьба з вірусом завдасть більшої шкоди, ніж сам вірус. Санітарні бунти прокотилися Європою, і найгаласливішими за традицією виявилися німці.

Влада відповіла: на все свій час, спочатку повернемо економіку до життя, дітей - у школи, працівників - на роботу. Якщо для цього всім доведеться носити маски та відмовитися від вечірок, значить, так тому й бути, будемо штрафувати порушників.

Нам доведеться ще довго жити з цим вірусом.

«Нам доведеться ще довго жити з цим вірусом», - сказала німецька канцлерка Ангела Меркель і нагадала, що стримувати епідемію восени і взимку складніше, ніж влітку.

«Проблема, як і раніше, - серйозна», - сказала Меркель на пресконференції, пояснюючи недавнє рішення посилити правила і штрафи.

Її австрійський колега Себастьян Курц вважає, що повернутися до колишнього життя вдасться не раніше літа.

Виходячи з того, як нині розвивається ситуація, дуже ймовірно, що наступне літо буде вже нормальним. 

«Виходячи з того, як нині розвивається ситуація, дуже ймовірно, що наступне літо буде вже нормальним», - сказав канцлер Австрії й не виключив посилення деяких санітарних норм вже цього тижня.

З однією метою - приборкати пандемію, не вдаючись до карантину березневих масштабів, сказав Курц.

Його палко підтримав президент Франції, яка, як і Австрія, славиться гірськолижними курортами і не хоче втрачати ще один зимовий туристичний сезон.

«Наше головне завдання - повернути людей на роботу, - сказав Макрон. - Всі наші зусилля спрямовані на те, щоб уникнути ще одного локдауну, особливо загальнонаціонального. Ми навчені досвідом і знаємо, що нічого не можна відкидати. Але ми робимо все можливе, щоб цього не сталося».

Джерело: bbc
Telegram Channel