Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Повернувся з полону з кілограмом листів від людей

Їх йому надсилали до СІЗО та колонії.

Фото Суспільне.

Повернувся з полону з кілограмом листів від людей

7 вересня 2019 року разом з 34 іншими політв'язнями кримчанин Олександр Кольченко повернувся в Україну. ФСБ затримала Кольченка у травні 2014-го за звинуваченням в тероризмі, а в серпні 2015 року його засудили до 10 років ув’язнення

За рік після звільнення він встиг поновитися в Таврійському національному університеті, здійснити кілька подорожей, зустріти кохану дівчину й отримати сорок годин громадських робіт за статтею дрібне хуліганство, пише Суспільне.

«Мене затримали навпроти офісу колишнього СБУ, по-дурному вийшло. Я декілька днів переховувався у Ялті, а потім подумав, що якби я був їм потрібен по-справжньому, то вони б мене вже давно знайшли. Ну і так вийшло. Я з друзями йшов вулицею, і ззаду на мене стрибнули на шию та запитують: «Ти Тундра?». І все. Я дивлюсь — а там хлопці в костюмах, з пістолетами, виглядали всі однаково, як «агенти Сміти», — розповів Кольченко про своє затримання.

Їх йому надсилали до СІЗО та колонії.

У серпні 2015 року його засудили до 10 років ув'язнення. П'ять років Кольченко відсидів у виправній колонії. Мати Олександра всі ці роки добивались його звільнення. Коли він повернувся до Києва, він привіз кілограм листів від людей з усього світу. Їх йому надсилали до СІЗО та колонії.

«Я зараз мешкаю з коханою дівчиною. Неподалік від нас живуть мати з сестрою, на відстані однієї станції метро, досить близько. У серпні вперше подорожував у Карпати, до Львова. Їздив з друзями на турнір з футболу в Житомирську область. Поновився в Таврійському національному університеті й займаюсь самоосвітою. Вчусь малювати — для мене це зовсім нова діяльність. Після повернення я багато їздив за кордон, відвідав кілька країн, з багатьма людьми познайомився. Зустрівся з тим, із ким був знайомий за листуванням або соцмережами», — розповів Кольченко.

У найближчому часі він планує влаштуватися на роботу, щоб забезпечувати себе, родину, та надавати підтримку політв'язням.

Telegram Channel