Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Вивезуть живою чи частинами»: білоруська опозиціонерка Колеснікова розповіла про погрози силовиків та викрадення

Коли силовики зрозуміли, що вона добровільно не погодиться залишити країну, вони наділи на її голову мішок, заштовхали в мікроавтобус і відвезли на кордон з Україною.

Фото пресслужби штабу Віктора Бабарика.

«Вивезуть живою чи частинами»: білоруська опозиціонерка Колеснікова розповіла про погрози силовиків та викрадення

Білоруська опозиціонерка Марія Колеснікова звернулася до Слідчого комітету країни з заявою щодо її викрадення силовиками, погроз вбивством та спроби силою видворити з країни. Вимагає розслідування

Відповідну заяву правоохоронцям передала 10 вересня адвокатка Колеснікової Людмила Козак, повідомляє пресслужба штабу Віктора Бабарика, незареєстрованого кандидата в президента.

Колеснікова розповіла в деталях хронологію подій 7 та 8 вересня і про все, що з нею тоді відбувалося: викрадення невідомими, психологічний тиск, погрози вбивством та спроба силою вивезти її з Білорусі.

Коли силовики зрозуміли, що вона добровільно не погодиться залишити країну, вони наділи на її голову мішок, заштовхали в мікроавтобус і відвезли на кордон з Україною.

У заяві опозиціонерка також каже, що зможе опізнати всіх, хто вчиняв щодо неї ці дії, і дати детальні покази. Вимагає порушити кримінальну справу.

«Зокрема заявлялося, що у випадку, якщо я добровільно не покину територію Республіки Білорусь, мене все одно вивезуть: живою чи частинами. Лунали і погрози позбавити мене волі на строк до 25 років, влаштувати мені проблеми в місцях тримання під вартою», — розповідає Колеснікова у своїй заяві.

Зазначає, що коли силовики зрозуміли, що вона добровільно не погодиться залишити країну, вони наділи на її голову мішок, заштовхали в мікроавтобус і відвезли на кордон з Україною. Там силою намагалися видворити з Білорусі.

Після того, як Колеснікова порвала свій паспорт, її знову посадили в мікроавтобус і доправили в Мозирське прикордонне відділення. Там її тримали до вечора 8 вересня.

Що сталося з Колесніковою?

Вона єдина серед головних опозиціонерок досі залишається у Білорусі. Колеснікова публічно не раз заявляла, що територію Білорусі полишати не буде.

7 вересня стало відомо, що Колеснікову в Мінську невідомі люди посадили в мікроавтобус з написом «Связь» і відвезли в невідомому напрямку. А 8 вересня опозиціонерку з прессекретарем Координаційної ради білоруської опозиції Антоном Родненковим та її виконавчим директором Іваном Кравцовим намагалися вивезти з України.

Родненков і Кравцов в Україну потрапили, а Колеснікова порвала свій паспорт і залишилася у Білорусі. До 9 вересня було невідомо, де утримують Колеснікову. Згодом з'ясувалося, що її затримали та відправили у мінське СІЗО.

Зазанчимо, Родненков і Кравцов уже встигли провести пресконференцію в Києві. Що вони розповіли читайте тут.

Що взагалі з опозиціонерами?

Майже всіх членів президії Координаційної ради затримали або змусили покинути країну. Сьогодні, 9 серпня, затримали юриста та члена президії Максима Знака. На свободі залишається лише Нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич.

За її словами, за нею теж слідкують. Алексієвич заявила журналістам, що не збирається виїжджати з Білорусі, але додала: «Ви знаєте, які бувають методи».

Telegram Channel