Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Медведчук має на узбережжі Болгарії землі на 20 мільйонів євро — Bihus.Info

Ділянки родини Медведчука в Поморіє с. Ахелой, Болгарія.

Фото Bihus.Info.

Медведчук має на узбережжі Болгарії землі на 20 мільйонів євро — Bihus.Info

Як пишуть журналісти-розслідувачі, для купівлі закордонної нерухомості в Болгарії заснували п’ять фірм. В їхній капітал загалом влили близько 37 млн лев – це майже 19 млн євро за нинішнім курсом

П’ять болгарських компаній родини голови політради «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука володіють землею на узбережжі Чорного моря у Болгарії. Про це повідомляє Bihus.Info з посиланням на витяги з болгарських реєстрів, передає Суспільне.

. Ділянки розташовані на узбережжі Чорного моря, в муніципалітетах Несебир, Поморіє і Царево. Це популярні курортні регіони в Бургаській області Болгарії. Частина землі має призначення під вілли та курортно-рекреаційні будівлі, частина – під сільське господарство.

За даними Bihus.Info, майже 23 гектари на болгарському узбережжі компанії з орбіти Медведчука скупили у 2007 році. Тобто через два роки після того, як він залишив посаду глави Адміністрації президента Леоніда Кучми. У той час Медведчук був членом Вищої ради юстиції – важливого органа в українській судовій системі, який має вплив на кар’єру суддів.

23 гектари на болгарському узбережжі компанії з орбіти Медведчука скупили у 2007 році. Тобто через два роки після того, як він залишив посаду глави Адміністрації президента Леоніда Кучми. 

Як пишуть журналісти-розслідувачі, для купівлі закордонної нерухомості в Болгарії заснували п’ять фірм. В їхній капітал загалом влили близько 37 млн лев – це майже 19 млн євро за нинішнім курсом. Болгарські фірми мають складну структуру власності, яка через Кіпр приводить в Україну. Кінцевим власником цих фірм у болгарському реєстрі компаній зараз зазначена дружина Медведчука телеведуча Оксана Марченко.

У 2018 році Медведчук визнавав, що змушений був оформити бізнес на Марченко через американські санкції, введені щодо нього у 2014-му. За даними журналістів, йдеться про такі болгарські фірми: Перфект Ленд Пропертіз, Анаптіксіс Девелопмент, Ескафеас Констракшнс, Хр. Атанасіо Констракшнз та Девелопментс, Політімі Джіай Пропертіз. Усі вони створені для купівлі-продажу, будівництва і здачі в оренду нерухомості.

Що відомо

Раніше у розслідуванні журналістів «Схеми: корупція в деталях» йшлося про те, що російський завод нафтопродуктів, який контролює родина Медведчука, постачає свою продукцію американській корпорації ExxonMobil. Доставка відбувається танкерами з нейтральних вод Чорного моря в порт Х'юстона у Техасі відповідно до укладених через швейцарську фірму-посередника контрактів. При цьому Віктор Медведчук перебуває під санкціями США з 2014 року.

Віктор Медведчук зазначив у своїй майновій декларації за 2019 рік компанію, яка фігурує у структурі власності «Телерадіокомпанії «Студія 1+1» та «2+2». Остання належить олігарху Ігорю Коломойському.

Сам Коломойський у коментарі «Схемам» зазначив, що інформація про частку родини Медведчуків у структурі «Студії 1+1» для нього новина.

Telegram Channel