Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У давньому волинському містечку знайшли князівські кахлі

Камін з такими кахлями міг належати князівській родині.

Фото зі сторінки Віктора Баюка у Facebook.

У давньому волинському містечку знайшли князівські кахлі

Археологи розкопали давнє городище у колишньому містечку Сокіл

У селі Сокіл Рожищенського району провели археологічні розкопки на місці будівництва фельдшерсько-акушерського пункту. Дослідження проводила Охоронна археологічна служба України за участі волинського осередку Спілки археологів України. Про це повідомив заступник директора Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку Віктор Баюк.


Так виглядала ділянка перед початком розкопу.
 

Розкоп розмірами 13 на 13 метрів охоплював всю площу майбутньої забудови. Інша частина ділянки зайнята закладеним ще у 1990-х роках фундаментом. Основна площа розкопу доведена до глибини 1 метр (на рівень траси колишнього валу), котлован виявленої споруди розмірами 5 на 5 метрів глибиною до 2,2 метра.

Дослідники припускають, що камін міг належати Криштофу Шклинському, другому чоловіку княгині Олександри Сокольської. 

Археологи знайшли трасу зруйнованого валу Сокільського замчища у вигляді основи валу з суміші піщано-глиняного грунту. Таким чином протрасовано втрачену частину валу замчища та з’ясовано його напрямок.


Фундамент 1990-х років.
 

Також виявили заглиблену споруду пізньосередньовічного часу із котлованом та залишками багатого кахляного каміну, що попередньо може бути датована ХVІІ ст. Дослідники припускають, що камін міг належати Криштофу Шклинському, другому чоловіку княгині Олександри Сокольської.

Реклама Google

Особливу увагу привертають кахлі, на яких зображено елементи герба. Їх передали на реставрацію рівненському реставратору Олексію Войтюку.


Розкопки на городищі.
 

На розкопі знайшли кільканадцять ящиків кераміки та кахлів.
 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel