Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Заробітки будуть, як у Польщі: у громаді на Волині круглий рік збиратимуть ягоди

Ягодина достигатиме цілий рік.

Фото – "Бізнес. Район".

Заробітки будуть, як у Польщі: у громаді на Волині круглий рік збиратимуть ягоди

Ягоди достигатимуть протягом всього року

У Прилісненській об'єднаній територіальній громаді на Маневиччині показали, як закладають маточник під суницю та готують гряд під плівкою та крапельним зрошенням під цьогорічну посадку.

Ще у 2017 році в громаді взяли за мету провести інвентаризацію вільних сільськогосподарських земель спочатку в межах населених пунктів, а потім за межами, розпайованих земель та тих, що не ввійшли до паювання. Про це розповів заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олексій Гнатюк на своїй сторінці у фейсбуці, пише Бізнес. Район.

В результаті цього виявили багато цікавих земель, на кожну із яких є свій покупець. В ОТГ вирішили виставити на торги дві ділянки площами 14 та 24 гектарів в селі Прилісне. В липні місяці торги відбулись і громада отримала по 3000 гривень за гектар.

Реклама Google

«Для наших земель це дуже непогана плата, коли власникам паїв дають по 1000 гривень. Але не це основне. Домовились, що інвестор вкладає кошти у органічне землеробство, а наше комунальне підприємство допомагає у обробітку землі, за що має непогані кошти», – розповів Олексій Гнатюк.

Кажуть, що заробіток матимуть і працівники упродовж року, адже культури посадять так, що достигатимуть вони протягом всього року.

 

Ягоди садитимуть в Прилісненській ОТГ.
Ягоди садитимуть в Прилісненській ОТГ. / Фото – «Бізнес. Район».

 

 

 

«Заробітки обіцяють не менші, як в Польщі. Для прикладу, якщо збір 1 кілограм малини інтенсивного виробництва 10 гривень, врожайність 10 тонн з гектара, затрати 30 тисяч гривень на гектар і ціні на ягоду 40 гривень, то при органічній продукції із тими ж затратами 30 тисяч гривень на гектар врожайністю 5 тонн на гектар і ціні 80 гривень за кілограм є можливість заплатити 20 гривень за 1 кілограм збору ягід», – додав заступник.

 

Джерело: "Бізнес. Район".
Telegram Channel