Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
«Слуги» об’єдналися в коаліцію з ОПЗЖ і «За майбутнє» «заради збереження корупції»

Прозоре обрання нового очільника САП є одним з критеріїв надання 600 млн євро макрофінансової допомоги ЄС, а також так званим механізмом призупинення безвізу з боку Євросоюзу.

Фото УП.

«Слуги» об’єдналися в коаліцію з ОПЗЖ і «За майбутнє» «заради збереження корупції»

Верховна Рада на засіданні 17 вересня підтримала проєкт постанови №4104 про визначення представників до складу комісії, яка обиратиме керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури

Джерело: засідання Верховної Ради 17 вересня

Деталі: Відповідне рішення підтримали 239 нардепів.

Голова правоохоронного комітету Денис Монастирський озвучив перелік кандидатів, яких обрали до складу комісії:

Олену Бусол (завідувачка кафедри спеціально-правових дисциплін Навчально-наукового гуманітарного інституту Таврійського національного університету ім.Володимира Вернадського, доктор юридичних наук);

Андрія Гуджала (керуючий партнер адвокатського об’єднання «ГуДеГ»);

Олексія Дрозда (начальник відділу докторантури та ад’юнктури Національної академії внутрішніх справ, доктор юридичних наук, доцент); 

Катерину Коваль (заступник голови Союзу юристів України);

В'ячеслава Навроцького (професор Українського католицького університету і Львівського державного університету внутрішніх справ, член-кореспондент Національної академії правових наук, доктор юридичних наук);

Богдана Романюка (професор Національного транспортного університету, кандидат юридичних наук, доцент);

Євгена Соболя (завідувач кафедри державно-правових дисциплін та адміністративного права Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. Володимира Винниченка, доктор юридичних наук, професор). 

Волиняни Вячеслав Рубльов («Слуга народу»), Ігор Палиця, Ігор Гузь, Ірина Констанкевич («За майбутнє») віддали голос «за». Степан Івахів («За майбутнє») не голосував.

Реклама Google

Постанову підтримали нардепи «Слуги народу», «Опозиційна платформа - За життя», депгрупи «За майбутнє», «Довіра» та позафракційні.

Волиняни Вячеслав Рубльов («Слуга народу»), Ігор Палиця, Ігор Гузь, Ірина Констанкевич («За майбутнє») віддали голос «за». Степан Івахів («За майбутнє») не голосував.

«Голос», «Євросолідарність», «Батьківщина» - голосували «проти». 

Нардеп «Голосу» Олександра Устінова заявила у Раді, що до складу комісії обрали людей, які захищають корупціонерів, які самі не можуть пояснити походження свого майна. Устінова закликала не голосувати на склад комісії.

У Європарламенті заявили, що занепокоєні через голосування «Ради з приводу недосвідчених кандидатів, яким бракує доброчесності для участі у комісії з відбору глави САП».

Також Європарламент заявив про загрозу для безвізового режиму України з ЄС через проблемну процедуру відбору керівника САП.

Довідково: Парламент обирає 7 з 11 членів комісії. У листопаді минає 5-річний термін, на який призначали попередній склад керівництва САП. Попередній очільник спеціалізованої прокуратури Назар Холодницький написав заяву про звільнення у серпні, його строк повноважень мав закінчитися у листопаді 2020 року.

 

Джерело: УП.
Telegram Channel