Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Рівному в продажу виявили зошити з собором РПЦ

Жінка пояснила: не могла не реагувати на таку картинку, бо вона викликає негативні асоціації.

Фото Суспільного.Рівне.

У Рівному в продажу виявили зошити з собором РПЦ

В одному з магазинів Рівного клієнтка виявила зошит українського виробника, на палітурці якого зображено Собор Василя Блаженного з Красної площі в столиці Російської Федерації. Жінка розповіла про свою знахідку в одному з пабліків в Facebook, чим викликала резонанс в обговоренні

В середу, 16 вересня, Оксана Базовська зайшла до магазину, аби купити зошити для своїх дітей. Там вона помітила зображення на палітурці зошиту – Собор Василя Блаженного, який стоїть в центрі столиці країни-агресора. Жінка сфотографувала зошит та виклала світлини у відкритій рівненській групі в Facebook, інформує Суспільне. Рівне.

В своєму дописі жінка вказала на магазин та те, що зошитів з зображенням інших столиць світу в асортименті не було.

 

 Суспільному жінка пояснила: не могла не реагувати на таку картинку, бо вона викликає негативні асоціації. «Наша родина також понесла втрати через війну на Сході. Я вважаю неприпустимим, щоб діти бачили російське на своїх зошитах, і підсвідомо звикали до цього. Росія – нам не товариш, а ворог!», – каже Оксана Базовська.

«Наша родина також понесла втрати через війну на Сході. Я вважаю неприпустимим, щоб діти бачили російське на своїх зошитах, і підсвідомо звикали до цього. Росія – нам не товариш, а ворог!», – каже Оксана Базовська.

Користувачі підтримали жінку в коментарях. Звертатися до Держпродспоживслужби чи інших органів щодо доречності такого зображення вона, щоправда, не збирається.

Реакція адміністрації магазину

Після викликаного резонансу, наступного дня, 17 вересня, на офіційній сторінці торгової марки, в магазині якої був зошит, розмістили відповідь на публікацію клієнтки.

В своєму повідомленні адміністрація запевнила: храм Василя Блаженного – це не Красна площа та символом радянської влади ніколи не був, а радянської чи російської символіки на зошиті немає. Магазин визнає, що червоний колір в обрамленні зображення храму – це помилка дизайнера, бо викликає асоціацію з комунізмом.

«Цей храм – це пам’ятка архітектури, який у списку Всесвітньої історичної і культурної спадщини ЮНЕСКО ось вже 30 років. Він побудований далеко до створення радянської держави. Це православний храм, який частково використовується як музей», – розповів Суспільному власник торгової марки «Кнопка» Андрій Трохимович.

«Цей храм – це пам’ятка архітектури, який у списку Всесвітньої історичної і культурної спадщини ЮНЕСКО ось вже 30 років. Він побудований далеко до створення радянської держави. Це православний храм, який частково використовується як музей», – розповів Суспільному власник торгової марки «Кнопка» Андрій Трохимович.

Суспільне звернулось за коментарем до голова громадської організації «Фонд молодіжних ініціатив «Крила» Юрія Ткачука, він займається національно-патріотичним вихованням. Чоловік вважає, що подібні зображення на зошитах мають право на існування. Водночас, каже, ліпше було б уникати того, що може викликати асоціації з Росією і популяризувати українське.

«Крамольного в цьому нічого немає, бо це історична будівля, хоч і російської церкви. Це все на совісті кожного виробника. Більшість людей не розбираються, що це за храм і де він знаходиться. Але, я б такого не розміщав би. Треба популяризувати своє, українське», – каже Юрій Ткачук.

Він вважає, що те, що дратує громадян – повинне піддаватися цензурі.

Виробник поки – без позиції...

Номер телефону київського виробника «Тетрада», який вказаний на звороті зошита, не працює. Інші номери, які є у вільному доступі – вимкнені. Журналісти Суспільного протягом двох днів намагалися зв’язатися з представниками виробництва, однак, зробити цього не вдалось.

Telegram Channel