Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Брехня про Порошенка забудеться, а його справи залишаться в підручниках історії

Петро Порошенко.

Фото ЄС.

Брехня про Порошенка забудеться, а його справи залишаться в підручниках історії

Подобається це комусь чи ні, але Петро Порошенко міцно вписав себе в історію України. Що б зараз не говорили його противники (часто – в унісон з Москвою), історики майбутнього явно віддадуть пошану п’ятому президентові України. Це й не дивно

За президентства Порошенка Україна як ніколи зблизилася з Євросоюзом та НАТО. Україна отримала безвіз, асоціацію з ЄС і статус країни-аспіранта при НАТО. Одного цього було б досить – нічого подібного не вдавалося жодному президенту України.

Порошенкові дорікають тим, що він успішний бізнесмен і мільйонер. Так, в нашому суспільстві ще сильні лівацькі впливи більшовизму – успішна людина в свідомості нашого громадянина швидко стає «крадієм і корупціонером». Але фактів – не заперечити. Корпорація «Roshen» стала відома задовго до президентства Порошенка і навіть ще до приходу Петра Порошенка у політику. Корпорація «Roshen» - одна з найвідоміших кондитерських виробників, це без перебільшення українська торгівельна марка, яка завойовує світ. Факт беззаперечний – ніщо так не об’єднує прихильників Петра Порошенка з його противниками як стояння у спільній черзі на касу у магазині «Roshen».

Здобутки Порошенка як президента без перебільшення ріжуть очі і його політичним конкурентам, і ворогам України у Москві.

Досвід ведення бізнесу в Україні для політика – це потужна школа. Це уміння керувати, вирішувати проблеми співіснувати з чиновниками держави. Проте. Корпорація «Roshen» один з найбільших платників податків в Україні. Сам Порошенко – один з найбільших платників податків, як фізична особа. Бізнес-підґрунтя дозволило Петру Порошенко здійснювати широку благодійну діяльність. Це – відновлення системи протиповітряної оброни під Києвом, допомога Інституту раку та Інституту серця, закупівля снайперських гвинтівок і безпілотників для фронту, допомога клініці «Охмадит». Нині – це ще й 130 тисяч захисних костюмів, 50 тисяч тестів і чимало інших засобів для боротьби з COVID-19.

Здобутки Порошенка як президента без перебільшення ріжуть очі і його політичним конкурентам, і ворогам України у Москві. Саме тому запущені потоки брехні, що звинувачують Петра Порошенка у всіх смертних гріхах, від Іловайська до «свинарчуків». Те, чому суспільство з такою легкістю сприйняло бездоказові побрехеньки, в майбутньому явно стане темою багатьох дисертацій професійних психологів і соціологів. Нині ж правда така – справа по «Роттердам+» закрита. Справи проти Олега Гладковського ледве жевріють. Єдина спроба суду над Петром Порошенком закінчилася провалом. Працівники ДБР уже розповідають, що справи порушувати їх примушує керівництво Офісу президента, а проти слідчих ДБР, що влаштували штурм картинної галереї Петра і Марини Порошенків антикорупційний суд примусив порушити кримінальну справу. Додати нічого. 

Недоказані звинувачення згодом забудуться і залишаться лише прикладом того, як небезпечно українцям сліпо вірити в бездоказові побрехеньки. Натомість – залишиться Томос для помісної української церкви, що дав змогу українським православним вийти з під опіки Москви. Залишиться перша від 1919 р., перемога регулярної Української армії – звільнені Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут, Лисичанськ, Сіверодонецьк, Рубіжне, тощо. Те що фронт проходить по околиці Донецька, а не по околицях Харкова та Дніпра. Те що ЗСУ за Порошенко увійшли в десятку сильніших армій Європи.

Залишаться низка економічних реформ – перебування України в п’ятірці найбільших експортерів харчів до Європи, відмова від російського газу, зростання частки ЄС в зовнішній торгівлі України до 42%, відміна печаток, економічне зростання, яке Україна переживали кілька років – незважаючи на війну. Залишиться те, що за рейтингом Transparency Україна піднялася на 7 пунктів – корупції реально поменшало. Децентралізація. Тощо і тощо.

Залишиться нарешті те, що владу Петро Порошенко передав чесно і прозоро, шляхом демократичних виборів. Залишившись у політиці, Петро Порошенко ще й досі лишається одним з найбільш рейтингових політиків і без перебільшення – найбільш рейтинговим серед лідерів патріотичної опозиції. Це все – факти. Їх не заперечиш.

Часи минуть. Брехня – забудеться. А справи – залишаться.

Дмитро ВОВНЯНКО.

Telegram Channel