Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Парламентський комітет вимагає відкликати Фокіна з ТКГ після його скандальних заяв щодо ситуації на Донбасі

Діду, краще вже просто мовчіть...

Фото inforesist.org

Парламентський комітет вимагає відкликати Фокіна з ТКГ після його скандальних заяв щодо ситуації на Донбасі

Про це повідомив перший заступник голови комітету, народний депутат від «Голосу» Роман Лозинський

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ініціює розгляд проекту постанови про відкликання першого заступника голови української делегації у Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна із ТКГ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в коментарі журналістам повідомив перший заступник голови комітету, народний депутат від «Голосу» Роман Лозинський.

«Рішення комітету Верховної Ради, яке прийняли сьогодні 10-ма голосами з 16-ти присутніх: ми ініціювали постанову від комітету, аби Верховна Рада її розглянула, щодо звернення до президента Зеленського... Тільки він єдиний може призначати та відкликати Фокіна та інших представників Контактної групи», - сказав Лозинський.

За його словами, в межах розгляду питання про висловлювання Фокіна ця ініціатива була запропонована за результатами цього обговорення.

«І ми тепер будемо вимагати, аби Верховна Рада ще цього тижня розглянула цю постанову на своєму засіданні. Й аби президент Зеленський невідкладно забезпечив усі кроки з недопущення державної зради в нашій країні», - заявив Лозинський.

Він наголосив, що у проекті постанови чітко йдеться про «відкликання Фокіна».

Абсолютно всі, крім «ОПЗЖ», присутні народні депутати висловилися, що неможливо таким людям, як Фокін, з такими висловлюваннями, з такими кроками і діями перемагати Росію у війні.

«У тексті постанови одним із пунктів є засудження будь-яких кроків, які можуть нести за собою державну зраду. І наступним пунктом є відкликання Фокіна з ТКГ», - сказав депутат.

Лозинський уточнив, що проект постанови зі зверненням до президента, ініціатором якого він є, підтримали народні депутати від «Слуги народу», груп «Партія «За майбутнє» і «Довіра».

«Абсолютно всі, крім «ОПЗЖ», присутні народні депутати висловилися, що неможливо таким людям, як Фокін, з такими висловлюваннями, з такими кроками і діями перемагати Росію у війні. Неможливо продовжувати так зраджувати країну на міжнародній арені і послаблювати наші позиції, які так важко виборюються, аби перемогти нарешті і повернути мир саме перемогою», - сказав депутат.

Лозинський повідомив, що завтра відповідний проект постанови буде направлено до парламенту від імені членів комітету.

На думку Лозинського, проект буде внесено до порядку денного та поставлено на голосування.

«Якщо буде потрібно, ми будемо ініціювати позачергове засідання Верховної Ради, аби прийняти цю постанову, звернення відповідне до президента Зеленського, аби він невідкладно вчинив кроки щодо Фокіна, щодо інших кадрових призначень, щодо висловлювань і дій у Тристоронній контактній групі, аби ми не зробили жодного кроку назад та аби ми перемагали Росію, у тому числі не лише на сході у війні під обстрілами, але й у міжнародній дипломатичній війні», - заявив депутат.

На уточнення, які він має на увазі кадрові призначення, Лозинський висловив думку, що необхідно «покроково розглядати заяви усіх членів ТКГ».

Він також вважає, що необхідно загалом переглядати «стратегію кроків у ТКГ щодо Мінського процесу». «Тому наступним кроком після Фокіна буде перегляд взагалі Мінських домовленостей», - сказав Лозинський.

Своєю чергою, член комітету, народний депутат від «Слуги народу» Віталій Безгін на своїй сторінці у Facebook написав: «Комітет ухвалив рішення щодо спрямування звернення на президента та РНБО про відкликання Вітольда Фокіна зі складу української делегації в ТКГ як людини, що не захищає там інтереси нашої держави! Вважаю, що після всього почутого на комітеті, що важко натягнути на голову, рішення комітету є абсолютно правильним та безальтернативним!».

Telegram Channel