Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У волинських лікарнях  уже не вистачає рятівного кисню від коронавірусу

Невже і в нас медики постануть перед страшним вибором, кому надавати рятівний апарат?

Фото ukrinform.ua.

У волинських лікарнях уже не вистачає рятівного кисню від коронавірусу

В Україні вперше з початку спостереження кількість інфікованих COVID-19 за добу перевищила 4 тисячі осіб. На Волині додалося 147 нових випадків зараження. Все більше недужих потребують госпіталізації. Чи готова наша медицина до роботи в умовах коронавірусного «аншлагу»?

У світі кожні 16 секунд — смерть від COVID-19

У результаті ускладнень коронавірусної інфекції, за офіційними даними, вже померло понад мільйон жителів планети. Однак реальна кількість жертв, імовірно, значно більша. Про це заявив виконавчий директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Майк Райан, який вважає статистику заниженою. Взявши за основу середні показники за вересень, журналісти підрахували: щодня через COVID-19 гине приблизно 5400 людей у світі. А це —

1 смерть кожні 16 секунд, або 226 жертв за годину.

Не випадково цими днями уряд Польщі вирішив посилити карантинні обмеження і запровадити нову стратегію дій щодо осіб, у яких діагностовано коронавірусну інфекцію. У зв'язку з різким збільшенням кількості хворих у Чехії внесли на розгляд уряду пропозицію про запровадження надзвичайного стану.

Не менш тривожна ситуація і в нас. В Україні, станом на ранок 30 вересня, коронавірус убив 4129 осіб, із них за попередню добу — 64. На Волині 168 випадків хвороби завершилися летально, вчора повідомили, що не вдалося врятувати двох пацієнтів — мешканців Луцька і Ківерцівського району.

Зростає кількість інфікованих, значно побільшало їх позавчора в обласному центрі — + 43, у Володимир–Волинському районі — +22, на Ківерцівщині — +16, Маневиччині — + 12… Загалом в області зареєстровано 8059 випадків зараження COVID-19.

На Волині розгорнуто 1058 ліжок для хворих із COVID-19 (на початку пандемії налічувалося лише 200). Завантаженість їх постійно зростає.

Якщо раніше коронавірусна інфекція швидше поширювалася у західних областях України, то на вчорашній ранок найбільшу кількість нових хворих зафіксовано на Харківщині — 549, Донеччині — 345 та Дніпропетровщині — 271.У сусідніх Львівській та Рівненській областях додалось 265 та 109 випадків. Складна ситуація на Тернопільщині, згідно з карантинним зонуванням там у червону зону знову повернувся обласний центр у парі з містом Бережани.

Щодня отримуємо інформацію про випадки зараження не тільки простих смертних, а й сильних світу цього. Нещодавно стало відомо, що захворіли на COVID-19 заступник голови комітету Верховної Ради з питань молоді та спорту, чемпіон світу з греко–римської боротьби Жан Беленюк, а також п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

— На сьогодні в країні введено понад 29 тисяч ліжок для пацієнтів із COVID-19, із них уже заповнено 57,8%, — учора під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. — У нас збільшується госпіталізація, зростає кількість людей, які одночасно перебувають у стаціонарах для лікування коронавірусної хвороби. Це пацієнти, які у стані середньої важкості або мають тяжкий перебіг недуги.

Реклама Google

Ціна життя хворих земляків — 20 мільйонів гривень

Гроші спеціально створеного державного Фонду боротьби з поширенням коронавірусної інфекції, як відомо, досі витрачали на різні потреби. І силовим структурам виділяли, і на будівництво доріг… А ось найбільш нагальні потреби медиків та їхніх пацієнтів з ускладненнями COVID-19 чомусь залишилися поза увагою.

Наприклад, у Волинській обласній інфекційній лікарні вже немає вільних місць для кисневозалежних хворих. Загалом у медзакладах нашого краю є всього 450 кисневих точок. А в стаціонарах одночасно перебуває понад 500 волинян із COVID-19, у більшості з них — важкі пневмонії.

— Щоб на 80% забезпечити лікувальні заклади області можливістю надавати кисневу терапію, потрібно 21 мільйон гривень. Зараз монтажні роботи проводяться у Луцькій районній, у Нововолинській, у Любомльській лікарнях, у Ковельському МТМО. Володимир–Волинський їх уже закінчує. Маневичі — на стадії розробки проєкту. У Ківерцях шукають спонсорів, якщо не одержать коштів, — розповіла журналістам виконувачка обов’язків начальника обласного управління охорони здоров’я Людмила Тимощук.

Загалом у медзакладах нашого краю є всього 450 кисневих точок. А в стаціонарах одночасно перебуває понад 500 волинян із COVID-19,

В обласній клінічній лікарні кисневі точки теж максимально завантажені.

Кілька днів тому там надавали допомогу 55 кисневозалежним пацієнтам. І ця проблема загострюється.

На Волині розгорнуто 1058 ліжок для хворих із COVID-19 (на початку пандемії налічувалося лише 200). Завантаженість їх постійно зростає. Адже за минулий тиждень кількість інфікованих збільшилася на 44% порівняно з попереднім. Про це повідомила головний державний санітарний лікар у Волинській області Наталія Янко під час засідання регіональної комісії ТЕБ та НС. Такий значний приріст вона пояснює тим, що у вересні до організованих колективів повернулися діти, відбувалися масові заходи, а також пов’язує його з недотриманням карантинних вимог у громадських місцях.

Повідомили, що з початку навчального року на Волині захворіли на COVID-19 уже 140 працівників шкіл та 55 учнів. На самоізоляції перебуває понад 4 тисячі школярів. Українська інфекціоністка Світлана Куніцина прогнозує, що заклади освіти, у тому числі садочки, вже у листопаді можуть закрити на карантин, учням доведеться перейти на дистанційне навчання. Адже до коронавірусної інфекції додається все більше сезонних захворювань, не за горами і грип, який теж загрожує серйозними ускладненнями. Тож попереду нас чекають нелегкі випробування.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel