Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Рівненська АЕС переходить на американське паливо

Перехід українських АЕС на паливо американського виробництва необхідний для забезпечення енергетичної незалежності України.

Фото УНІАН.

Рівненська АЕС переходить на американське паливо

Наразі на основі технологій «Westinghouse» працює майже половина діючих атомних електростанцій у світі.

На Рівненській АЕС для ядерних реакторів типу ВВЕР-440 використовуватимуть паливо американської компанії. Це передбачено новою стратегічною угодою між НАЕК «Енергоатом» і «Westinghouse» (США).

Реклама Google

Підписання угоди керівниками «Енергоатома» Петром Котіним і «Westinghouse» Патріком Фрагманом відбулося у присутності Президента України Володимира Зеленського, керівника Офісу Президента Андрія Єрмака і голови Держатомрегулювання України Григорія Плачкова.

Контрактом передбачено, зокрема, впровадження в експлуатацію паливних збірок виробництва «Westinghouse» на енергоблоках №№1 2 Рівненської АЕС. Постачання тепловидільних збірок розпочнеться у 2024 році з партії для етапу дослідної експлуатації. Сторони також домовилися про можливість часткової локалізації виробництва частини комплектуючих для паливних збірок на ВП «Атоменергомаш».

Досягнуті домовленості стали останнім кроком на шляху повної диверсифікації джерел постачання ядерного палива в Україну, що відповідає Європейській стратегії енергетичної безпеки.

За словами Президента України Володимира Зеленського, досягнуті домовленості стали останнім кроком на шляху повної диверсифікації джерел постачання ядерного палива в Україну, що відповідає Європейській стратегії енергетичної безпеки. Глава держави також акцентував увагу на колосальному потенціалі галузі, наголосивши на необхідності її підтримки і будівництва нових енергоблоків.

Перехід українських АЕС на паливо американського виробництва необхідний для забезпечення енергетичної незалежності України. Підписання нової угоди означає, що відтепер його зможуть використовувати на всіх типах ядерних реакторів України, що посилить її енергетичну безпеку, унеможливить монополію в галузі і відкриє можливість отримувати нове ядерне паливо для інших країн Європи.

Останнє покоління паливних збірок ВВЕР-440 забезпечує економію палива, пропонує відмінні характеристики і надійність, що відповідають найвищим стандартам безпеки та якості.  Крім України реакторні установки ВВЕР-440 експлуатують на АЕС Вірменії, Угорщини, Словаччини, Фінляндії, Чехії. Наразі на основі технологій «Westinghouse» працює майже половина діючих атомних електростанцій у світі.

Telegram Channel