Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Волинському музеї – виставка про ГУЛАГ, жертв радянського та путінського режимів

Виставку про важливі факти з життя особливих українців підготували до Дня захисника України.

Волинь-нова

У Волинському музеї – виставка про ГУЛАГ, жертв радянського та путінського режимів

На стендах, представлених Українським інститутом національної пам`яті, – історії про сильних духом українців

До каталогу, який представили у Волинському краєзнавчому музеї, увійшли матеріали двох виставок: «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори» та «Тріумф людини. Українці, які перемогли ГУЛАГ». 

 Імперія ГУЛАГ розпочала свою роботу із становленням радянської влади і продовжила вбивати після падіння нацизму. У радянських концтаборах режим винищував українську націю. Але українські в’язні були серед тих найактивніших, хто зруйнували, здавалося б непереможну, імперію ГУЛАГу.

Як розповіла представниця волинського відділення Українського інституту національної пам`яті Леся Бондарук, Друга світова війна в Україні не закінчилася з вигнанням нацистів. Уже 7 травня 1944 року зі Здолбунова пішов перший ешелон з 515 українцями Рівненської й Волинської областей. На цій виставці, власне, показана вся історія перебування українців у таборах.

 

 «Тему підготували через призму людських доль. Направду багато фактів шокуючими були. Хотілося би, щоб ця виставка дала можливість сучасникам пізнати людей, які трималися до останнього. Їх не вдалося зламати морально», – поділилася Бондарук. 

 «Тему підготували через призму людських доль. Направду багато фактів шокуючими були. Хотілося би, щоб ця виставка дала можливість сучасникам пізнати людей, які трималися до останнього», – поділилася Бондарук. 

Вона також згадала долю сестри Лесі Українки, фото й коротка історія якої є на одному зі стендів: «Для мене теж були відкриттям спогади Ізидори Косач, яка валила ліс у таборі, хоч була викладачкою! Представники української інтелігенції просили всі роки її звільнити і нарешті її звільнили з нагоди чергового ювілею Лесі Українки». 

На тому ж стенді є і розповідь про Норильский комбінат, сьогодні це світовий гігант у видобутку нікелю, має філії по всьому світу! Він збудований саме політв'язнями-українцями. Є й фото сучасника – Олега Сенцова, новітнього в'язня сумління, якому довелося зачерпнути життя в таборі путінського режиму уже в нинішній час.

На останньому стенді написана фраза: «Ми вас не залишимо». Вона стосується тих людей з України, які сьогодні перебувають в російському полоні.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel