Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
В Україні хочуть встановити єдиний київський час. Говорять про протидію Росії

Дотепер щорічно в останню неділю жовтня о 4:00 годинникова стрілка переводиться на 1 годину назад.

Фото pixabay.com.

В Україні хочуть встановити єдиний київський час. Говорять про протидію Росії

Автор ідеї переконаний, що закріплення на всій території України єдиного київського часу дасть змогу зміцнити наші безпекові позиції

Перший заступник голови Верховної ради Руслан Стефанчук зареєстрував законопроєкт №4201, яким передбачається встановлення й закріплення на території України єдиного київського часу та відмову від подальшого сезонного переведення стрілок годинників. Тему досліджує Суспільне.

«Доведено: щорічний перехід на літній час і повернення на поясний негативно впливає на здоров’я людей: погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб. Прийняття закону забезпечуватиме стабільний природний цикл життєдіяльності людини, сприятиме покращенню стану здоров’я і підвищенню працездатності населення», — написав Стефанчук у Facebook.

За його словами, проєкт закону допоможе у протидії агресії з боку Російської Федерації.

«Як відомо, на тимчасово окупованих територіях України протиправно встановлений час держави-агресора — Російської Федерації. Закріплення на всій території України єдиного київського часу дасть змогу зміцнити наші безпекові позиції та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій», — упевнений він.

«Як відомо, на тимчасово окупованих територіях України протиправно встановлений час держави-агресора — Російської Федерації. Закріплення на всій території України єдиного київського часу дасть змогу зміцнити наші безпекові позиції та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій», — упевнений він. Стефанчук зазначив, що законопроєкт сприятиме євроінтеграційним прагненням України, адже 84 % відсотків жителів країн ЄС віддали голоси за скасування переходу на літній та зимовий час, що було підтримано Європейським парламентом.

У пояснювальній записці до проєкту закону нагадується, що щороку перехід на зимовий час відбудеться в останню неділю жовтня. Зокрема, цьогоріч він запланований у ніч із суботи 24 жовтня на неділю 25 жовтня о 04:00 годині. У документі висловлюється сподівання, що у разі підтримки пірламенту цьогорічне сезонне переведення стрілок годинника стане останнім.

Перехід на зимовий час регламентований постановою Кабінету Міністрів №509 «Про порядок обчислення часу на території України» від 13 травня 1996 року. Згідно з нею, щорічно в останню неділю жовтня о 4:00 годинникова стрілка переводиться на 1 годину назад.

Зимовий час вводиться для більш ефективного використання світлового дня і економії електроенергії, хоча у проєкті закону Стефанчука зазначається, що «насправді такий перехід не економить енергію».

Нині Україна живе за київським часом, хоча раніше жителі західної частини України вимагали скасування переходу на зимовий час, оскільки світанок у них настає пізніше.

Після переходу на зимовий час жителі України можуть спати на годину довше, на відміну від переходу на літній час, коли прокидатися доводиться на годину раніше.

Telegram Channel