Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Збирають ягоди з травня до листопада: на Волині родина вирощує пізні сорити полуниці

Полуниця восени солодша.

Фото з відкритих джерел.

Збирають ягоди з травня до листопада: на Волині родина вирощує пізні сорити полуниці

На 10 гектарах поля вирощують 20 сортів

Подружжя Хомяків із села Городині Рожищенського району збирає осінній урожай полуниць. Господиня Катерина Хомяк розповіла: вирощують полуниці понад 10 років, пристосувавшись до волинського клімату.

Ласувати полуницею можна не лише в червні, а й в жовтні та листопаді. Ягоди збирають до самих морозів. Про це йдеться в сюжеті Суспільного Волині.

На календарі 6 жовтня, волинянка Катерина Хомяк показує сорт полуниці, який достигає на полі. Господиня каже: аби мати врожай восени – вирощують переважно морозостійкі сорти, доглядають. Працюють увесь рік.

«Два рази весною прополювання полуниці, це обов’язково. Ягоду кропити не можна, бо вона припиняє в рості, це впливає на врожайність і так само на наш організм. Потім ягідка, коли дивиться в небо, ми її застеляємо і тоді збираємо врожай. Після того ягода скошується, збирається солома і знов прополювання. Її (ягоду - ред.) треба накривати, для того, щоб вберегти цвіт, накривати агроволокном. Будь-який сорт, якщо накривати агроволокном, він буде раніше плодоносити», — розповіла господиня.Н

У селі Городині живе до двох сотень людей, розповідає місцева жителька Ірина Березюк. Продовжує: родину, яка вирощує полуниці, знають усі – заздалегідь записуються в чергу, щоб купити ягоди.

«Правду я кажу, чесно. Але ще продає помідор, до нього додає огірочка. До полуниці – ще клубніки, яка в ту пору росте, справді», — розповідає місцева жителька.

Врожай Хомяки збувають на ринках, саджанці різних сортів надсилають замовникам з різних куточків України.

 

Місцеві жителі допомагають у зборі врожаю. Загалом подружжя Хомяків вирощує 20 сортів полуниці на 4-х гектарах поля.

«Ягода смачна, на смак солодка, на даний час дощик пройшов, може бути з кислинкою, тому що солод залежить від сонця. Так само весною починає плодоносити з кислинкою, а далі більше солоду набирається, бо з’являється сонечко. Вона не тверда, транспортабельна», — розповіла господиня.

Ремонтантні сорти полуниці плодоносять упродовж року, розповів керівник відділу управління агропромислового розвитку Олександр Книш. Кущі полуниці восени потрібно оберігати від шкідників і від хвороб. Щодо погодних умов, каже фахівець, потрібна пильність господарів, аби не допустити пошкодження ягід.

«Ми мали на початку місяця і дощі. Всередині місяця були відсутні дощі. Однак, температура до одного градуса знизилася. В кінці знову надлишкові опади. В півтора-два рази опади були вище норми. Це може свідченням тому, що культури при дозрівання були ризики пошкодження грибковими хворобами. Особливо, це стосується полуниці — ремонтантних сортів. Оскільки погодні умови осені відрізняються від літа. Це потребувало пильності з боку аграріїв», — розповів Олександр Книш – начальник відділу рослинництва управління агропромислового розвитку в області.

 

 

Врожай Хомяки збувають на ринках, саджанці різних сортів надсилають замовникам з різних куточків України.

«Вони звичайно, молодці, багато сортів, роблять стик 01.20 і навіть за те, що вони щось заробляють, то в селі, бо люди роботи ніякої не мають, то дякуючи їм, хоч трошечки люди мають щось заробити», — розповіла місцева жителька Галина Мельник.

 

 

Джерело: Суспільне. Волинь.
Telegram Channel