Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Зміна клімату: волинські лісівники експериментують із посадковим матеріалом

Висадили сіянці дуба із закритою кореневою системою.

Фото Волиньліс.

Зміна клімату: волинські лісівники експериментують із посадковим матеріалом

На Волині ще одну ділянку заліснили сіянцями дуба із закритою кореневою системою

Посадку провели у Торчинському лісництві ДП «Ківерцівське ЛГ». Сіянцями дуба із закритою кореневою системою заліснили площу 1,4 га. На ділянці висадили також горіх чорний.

Змінюється і клімат, що призводить до заміни одних порід іншими.

Свого роду експериментальну посадку волинські лісівники проводять не вперше. Ми вже розповідали про подібний досвід державного підприємства «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр». Тут і вирощують сіянці із закритою кореневою системою, висаджувати які можна протягом усього вегетаційного періоду, тобто з березня по листопад.

 

 Лісовідновлення провели працівники лісгоспу та колектив Торчинського лісництва. Це була не просто посадка лісу, а свого роду практичне навчання для працівників. Головний лісничий підприємства Андрій Ткачук провів необхідні інструктажі та надав чимало інформації про особливості посадки лісу, зокрема з використанням сіянців із закритою кореневою системою.

Учасники осінньої посадки лісу дізналися, що для цього ділянку необхідно було попередньо обробити: тут проведено підготовку грунту з допомогою ПКЛ-70 та культиватора КЛБ-1,7, відбулося пониження пнів на всій лісосіці. В майбутньому підприємство планує придбання мульчера –  щоб якісно та вчасно здійснювати всі необхідні догляди.

 

 Щоб висадити сіянці горіха чорного, лісівники робили лунки мотобуром.

Що цікаво. Поряд із цією розміщені ділянки, де навесні минулого року висаджені культури дуба та горіха чорного. Там уже лісівники провели необхідне доповнення. А тепер матимуть можливість наочно спостерігати, які методі посадки лісу є ефективнішими – із використанням стандартних сіянців чи посадматеріалу із закритою кореневою системою.

Такі експерименти для волинських лісівників – надзвичайно важлива практика. Ліс потребує якісного та швидкого відновлення. Змінюється і клімат, що призводить до заміни одних порід іншими. Передбачити природні зміни та вчасно адаптуватися в нових умовах – надзвичайно важливо для людей, які вирощують ліс для майбутніх поколінь.

Пресслужба Волинського ОУЛМГ.

Джерело: Волиньліс.
Telegram Channel