Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Студентів —  на дистанційне навчання, школярів — на канікули…

Набридла маска? Вдягайте респіратор, адже носити засоби захисту нам доведеться ще довго.

Фото youtube.com.

Студентів — на дистанційне навчання, школярів — на канікули…

Президент Володимир Зеленський у вихідний зібрав нараду і затвердив 10 кроків зі стримування епідемії в Україні. Доручив збільшити запаси засобів захисту й ліків у медзакладах, забезпечити подачу кисню хворим на COVID-19, збільшити кількість ліжкомісць для них… Чому про все це згадали лише зараз, а не влітку, коли був час і ще не «випарувалися» гроші в коронавірусному фонді?

Не тоді багри купують, коли хата вже горить

Минулого тижня чи не щодня в Україні реєстрували рекордні прирости хворих на коронавірус, які перевищували 5,5 тисячі осіб. У неділю додалося 4420 українців із COVID-19, найбільше нових випадків зараження виявили на Харківщині —741, у Сумській області — 418, Полтавській — 244. У сусідів на Рівненщині — 203, на Львівщині — 200.

На Волині за попередню добу зафіксовано +146 інфікованих, найбільший приріст у Луцьку — 35, Нововолинську — 19, у Ковельському районі — 18, Володимир- Волинському — 12, Любешівському —10, Луцькому районі — 8. П’ятеро хворих волинян померли.

Минулої п’ятниці під час брифінгу у Волинській облдержадміністрації повідомили, що на стаціонарному лікуванні перебувають 587 пацієнтів із коронавірусом, а за інтенсивними показниками захворюваності на 100 тис. населення область «піднялася» на п’яте місце в Україні. Тож не випадково з понеділка у помаранчевій зоні — міста Луцьк, Володимир–Волинський, Ковель та Нововолинськ, а також Володимир–Волинський, Ківерцівський, Луцький, Рожищенський та Турійський райони.

Значно збільшують можливості забезпечення пацієнтів киснем у лікарні, що в Боголюбах. А от у багатьох районах, на жаль, ситуація з цим зовсім плачевна.

До речі, згідно з новим епідемічним зонуванням, майже всі обласні центри в Україні вийшли на такий рівень карантинних обмежень. У багатьох містах лікарні переповнені, госпіталізувати хворих нікуди.

Тож Президент Володимир Зеленський нарешті згадав про необхідність стримування епідемії коронавірусу в Україні. Зокрема, вищі навчальні заклади переводять на дистанційне навчання. Осінні канікули у школах пропонують почати з 15 жовтня. У червоних та помаранчевих зонах заклади громадського харчування — ресторани, нічні клуби — можуть працювати лише до 22:00. До роботи в інфекційних лікарнях залучатимуть інтернів та студентів старших курсів медичних ВНЗ. Доручено збільшити кількість ПЛР–тестів з 30 — 35 тис. до 50 тис. на добу. А Верховна Рада розгляне зміни до закону, якими запровадить штраф 3400 — 5100 грн для підприємств, підприємців, установ, організацій, які пропустили в громадське приміщення осіб без масок.

Реклама Google

Відповідальність переклали на місцеву владу

Нещодавно жителі обласного центру Волині мали можливість спостерігати незвичайне пожвавлення біля одного із корпусів Луцького пологового будинку, куди заносили меблі, обладнання. Тут створюють ще один інфекційний госпіталь для хворих на коронавірус на 250 ліжкомісць, сотня з яких буде обладнана кисневими точками.

— Для прийому пацієнтів із COVID-19 в області розгорнуто 1158 ліжок. З них 381 (38%) підключене до кисню, — повідомила під час брифінгу т. в.о. начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Тимощук.

Потреба ж постійно зростає, тому значно збільшують можливості забезпечення пацієнтів киснем у лікарні, що в Боголюбах. А от у багатьох районах, на жаль, ситуація з цим зовсім плачевна. І держава замість того, щоб допомогти, вустами Президента наказує: «До кінця жовтня місцева влада має забезпечити 80% ліжкомісць із хворими на коронавірус подачею кисню».

Значно збільшують можливості забезпечення пацієнтів киснем у лікарні, що в Боголюбах. А от у багатьох районах, на жаль, ситуація з цим зовсім плачевна.

Чому не було на це виділено коштів із «коронавірусного фонду», чому не організували цю роботу на загальнодержавному рівні ще з весни?

Стосується це і ПЛР–тестування. Місяцями люди скаржилися, що чекати результатів аналізу на коронавірус доводиться дуже довго. Інтервал між забором зразка та результатом у середньому становив 5,2 дня. За цим показником Волинь була у трійці областей-«антилідерів». Тривалий час у нас намагалися вирішити наболілу проблему, однак особливого сприяння з боку держави не було.

З чималими потугами Волинська обласна клінічна лікарня нарешті запустила лабораторію, де будуть проводити ПЛР–аналізи. Сталося це якраз напередодні президентської вказівки про необхідність збільшити кількість тестів. Одне слово, згори керують, а на місцях — гарують.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel