Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
У Волинській облраді – виставка бурштину. Каміння продадуть з аукціону

Каміння копали цілий місяць.

Фото облради.

У Волинській облраді – виставка бурштину. Каміння продадуть з аукціону

Сонячне каміння видобули силами Волиньприродресурсу

Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради розгорнуло в коридорах представницької влади  виставку «сонячного каміння».

В.о. директора КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк розповів, що це ексклюзивні шматки бурштину, які видобуто зусиллями підприємства, інформує пресслужба облради.

Капустюк каже, що упродовж місяця комунальне підприємство видобуло 1 тонну 84 кг бурштину і має намір продати його з аукціону, який відбудеться у відкритому режимі 16 жовтня о 13.00 годині.

«Це буде прецедентна подія в історії України. Адже попередньо державні підприємства декларували про те, що видобувають 124 кг бурштину в рік!!! А ми за місяць маємо більше тонни. Ми хочемо бути серйозними гравцями на світовому ринку «сонячного каменю», а в своїй країні довести, що бурштин можна і потрібно  видобувати легально, адже це - доходи в бюджет і робочі місця», - заявив Анатолій Капустюк.

 Сонячне каміння продаватимуть з аукціону, який відбудеться у відкритому режимі 16 жовтня о 13.00 годині.

Бурштин на Волині видобувають без шкоди для екології. Попередньо знімають родючий шар землі та видобувають каміння лише екскаваторним методом. Горезвісні помпи не застосовуються зовсім.

Наразі «Волиньприродресурс» має договір з ДП «Маневицький держлісгосп» про проведення рекультивації. На місці, де видобувають бурштин, ростиме ліс. Витрати за рекультиваційні роботи бере на себе комунальний «Волиньприродресурс».

На видобуванні бурштину задіяно більше 60 людей. Анатолій Капустюк переконує, що коли буде підготовлений повний пакет документів на роботи на інших ділянках, то робочих рук потрібно буде значно більше.

Чого очікують від п'ятничного аукціону

«Ми маємо бурштин досить високої якості. Ціна залежить від фракції. Скажімо, бурштин-сирець фракції 100-200 гр може коштувати 2 тис. доларів, а 50-100 гр - 1600 доларів. В цілому за видобутий «сонячний камінь» ми очікуємо отримати понад 1 млн доларів», - прогнозує в. о. керівника підприємства.

 

 

Анатолій Капустюк вважає, що якби бурштин почали видобувати в 2017 році, коли тільки отримали спецдозволи, то громада мала б вже більше доходів, мовляв тодішня ціна за бурштин фракції 100-200 гр сягала 8 тисяч доларів.

До слова, КП «Волиньприродресурс» нині видобуває не лише бурштин, а й торф. «На ділянці «Велике багно» видобули 42 тис. т фрезерного торфу. Підприємство співпрацює з Маневицьким торфобрикетним заводом на умовах договорів. Весь брикет, який цьогоріч вироблятиметься на Волині - з торфу, який видобувається на ділянках, де має ліцензії «Волиньприродресурс», - стверджує Анатолій Капустюк.

 

Джерело: Волинська облрада.
Telegram Channel