Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Як паралізований снайпер став чемпіоном Ігор нескорених

Він потрапляє до реабілітолога Оксани Белінської як безнадійний, адже ніхто з лікарів не гарантував, що Сергій ходитиме.

Фото АрміяInform.

Як паралізований снайпер став чемпіоном Ігор нескорених

Доброволець 3-го батальйону тероборони Львівщини «Воля» (з листопада 2014-го – 3-го окремого мотопіхотного батальйону 24-ї окремої механізованої бригади) Сергій Шимчак був прикутий до ліжка. Паралізоване тіло не дає ворухнутися, він лише може повернути й частково підняти голову. Коли снайпера евакуювали із району проведення АТО, лікарі діагностували повне знищення периферійної нервової системи. Але виснажливі кількагодинні тренування в спортзалі дали результат. Усупереч невтішним прогнозам, Сергій не лише підвівся на ноги, а й став чемпіоном Ігор нескорених. Нині очікує на сучасні електронні ортези ніг, які дадуть змогу вільно пересуватися

Батальйон тероборони виводять з району проведення АТО в грудні 2014 року, пише АрміяІнформ.  Після переформатування у складі механізованої бригади він повертається на Луганщину наприкінці січня 2015-го. Львів’яни боронять наші землі поблизу Трьохізбенки, Оріхово-Донецького. Тоді точилися бої навколо Дебальцевого, ситуація загострилася вздовж усієї лінії зіткнення.

– Ми планували заселитися в будинок. І під час одного з ворожих обстрілів артилерійський снаряд знищив його вщент. Ми твердо вирішили жити в бліндажах. Було дуже важко копати, бо на глибині двох метрів підступала вода. Всі бліндажі постійно затоплювало. Місцеві волонтери з Лисичанська Юрій Шибков із другом Петром Гуртовим привезли нам два водяні насоси. Вони нас неабияк рятували, – розповідає Сергій Шимчак.

Він потрапляє до реабілітолога Оксани Белінської як безнадійний, адже ніхто з лікарів не гарантував, що Сергій ходитиме.

За словами Сергія, людей у батальйоні побільшало, а тому бойові виходи зменшилися в часі до 12 годин.

– Зазвичай я виходив у ніч. Після одного з виходів став помічати, що на правій руці терпнуть три пальці. Наступного дня аналогічна ситуація повторилась із лівою рукою. На третій день з’явилося відчуття, що ноги відлежав. Не зміг ворухнутися й підвестися з ліжка. Волонтери доставили мене у військовий шпиталь Сєвєродонецька. Звідти до Харкова. За тиждень поставили страшний діагноз – синдром Гієна – Барре. Це автоімунне захворювання, коли імунітет організму сприймає власну нервову систему як чужорідну і поволі знищує її, – говорить Сергій Шимчак.

За 28 хвилин 50 секунд на милицях здолав перші 50 метрів

Його тіло було повністю паралізованим. Лише міг ворухнути головою. Здавалось, у такому випадку багатьох людей добиває депресія. Але це не про Сергія. Навіть прикутим до ліжка він продовжував збирати і передавати допомогу побратимам. Неабияким стимулом йому стали дружина й донечка.

– У вересні 2015 року я почув розповідь про Вадима Свириденка, у якого ампутовані чотири кінцівки. Утім, людина не лише повернулась до нормального життя, а й займалася спортом! Я тоді собі сказав: чому він зміг, а я ні, – розповідає воїн.

Він потрапляє до реабілітолога Оксани Белінської як безнадійний, адже ніхто з лікарів не гарантував, що Сергій ходитиме. Як справжній боєць по життю, він починає наполегливо займатися в залі ЛФК, зміцнюючи м’язи спини, аби наново навчитися хоча б стояти накарачки і опанувати повзання. Про те, щоб ходити, на той час мова не йшла. Займався по чотири години: дві до обіду і дві години під вечір. Його виганяли зі спортзалу, аби не зашкодив собі перевантаженнями.

– 2 вересня 2015-го я спробував на брусах потриматися, вставши самостійно з інвалідного візка. Але невдало, звалився. Майже вийшло. Наприкінці жовтня того ж року подолав на милицях перші свої 50 метрів за 28 хвилин 50 секунд. Щоправда, наступного дня не міг підвестися з ліжка. Все боліло, – згадує Сергій Шимчак.

Золота медаль Ігор нескорених

Тільки він став триматися на ногах, як йому пропонують спробувати себе на Іграх нескорених. Під час відбіркових змагань Сергій здобув «золото» у велоспорті та взяв «срібло» у штовханні ядра. Наступного року потрапив до збірної. Почав займатися стрільбою з лука. На відбіркових змаганнях у 2018-му на поїздку до Сиднею виборов «золото» у велоспорті й срібло у стрільбі з лука. Повернувся з непоганим результатом: четвертим у велоспорті з-поміж учасників з 18-ти країн. А ще здобув «золото» у стрільбі з лука в категорії «новачки».

Мріє «перестріляти» олімпійського чемпіона та приміряє нові електронні ортези ніг

Нині Сергій Шимчак – інвалід першої групи. Він не може довго пересуватися з паличкою. Проте є і гарні новини. Незабаром Сергій першим в Україні матиме електронні ортези ніг. Їх виготовляє Харківський інститут протезування. Він уже ходив у тестовому варіанті, а тепер очікує на постійні, оснащені новішою моделлю електроніки.

Не полишає герой тренувань. На 4-годинні щоденні тренування дістається велосипедом, долаючи 14 кілометрів з дому до зали.

Сергій мріє «перестріляти» американського лучника, олімпійського медаліста Брейді Еллісона:

– Ми познайомилися торік у Нідерландах. Він уже знає, що я прагну перевершити його результати. Які ще маю мрії? Хочу бути здоровим. Повноцінно бігати, ходити, відчувати руки. Самому піднімати все необхідне, а не просити постійно сторонньої допомоги…

Telegram Channel