Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Створили експериментальний спрей від коронавірусу

Ідея полягає в тому, щоб вбивати респіраторні віруси там, де вони зазвичай потрапляють в організм, — у носі.

Фото ілюстративне.

Створили експериментальний спрей від коронавірусу

Незабаром протестують його на людях

Китайські науковці з Гонконзького університету створили назальний спрей, який містить вакцину від грипу та коронавірусу одночасно. У листопаді вже мають почати випробовувати його на добровольцях.

Про це йдеться у науковому дослідженні, опублікованому у журналі Nature microbiology, пише Громадське.

Ідея полягає в тому, щоб вбивати респіраторні віруси там, де вони зазвичай потрапляють в організм, — у носі. Імунізація від грипу за допомогою впорскування в ніс уже відома — новий препарат має також забезпечити захист від коронавірусу.

Завдяки випробуванням на сирійських хом’яках вчені з’ясували, що певні препарати, які використовують для лікування інфекційних захворювань, є ефективними для придушення симптомів коронавірусу. 

Ідея полягає в тому, щоб вбивати респіраторні віруси там, де вони зазвичай потрапляють в організм, — у носі.

Спочатку для клінічних випробувань вакцини-спрею планують залучити приблизно сотню людей. Під час тестування китайські вчені будуть досліджувати, зокрема, безпеку вакцини, а також оптимальну дозу для кожної людини.

Зараз науковці подали у США патент на виготовлення такої вакцини. 

Чи є зараз готова вакцина проти коронавірусу?

Якщо коротко, ні. Багато країн заявляють, що зараз працюють над своїми вакцинами проти COVID-19, але поки що все це — клінічні випробування.

Єдиними наразі зареєстрованими у світі вакцинами є російські «Спутник V» або «Гам-Ковід-Вак» та «ЕпіВакКорона». Перший препарат розробив Національний дослідницький центр епідеміології та мікробіології ім. Н.Ф. Гамалії, другий — Новосибірський державний науковий центр вірусології й біотехнології «Вектор».

Водночас для цих вакцин не завершено третю фазу клінічних випробувань. Але є міжнародно заведена норма про те, що вакцину можна реєструвати й масово застосовувати тільки після успішного завершення трьох фаз клінічних випробувань.

Власні тестування вакцини від COVID-19 запустили науковці з Великої Британії, США, Німеччині, Китаї та багатьох інших. Про успіхи клінічних випробувань повідомляли спеціалісти Оксфордського університету та Європейське агентство з лікарських засобів. 

За словами науковиці Всесвітньої організації охорони здоров’я Сумії Свамінатан, наразі всього 10 вакцин перебувають на третьому етапі тестування ㅡ рандомізованих, подвійно-сліпих випробувань серед великої кількості добровольців. На цьому етапі учасникам тестування дають не лише вакцину, а й плацебо, і ані вони, ані лікарі не знають, кому саме що дістається. Всього ж на різних етапах розробки перебувають близько 40 вакцин-кандидатів ВООЗ.

Telegram Channel