Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Рівному експонують повстанські нагороди за ескізами Ніла Хасевича

Виставка графіки Ніла Хасевича триватиме до 25-го листопада.

Фото Суспільне.

У Рівному експонують повстанські нагороди за ескізами Ніла Хасевича

Повстанські нагороди за ескізами Ніла Хасевича уперше демонструють в обласному краєзнавчому музеї. Їх експонують у рамках виставки «(Не) паперовий солдат». За словами історика Ігоря Марчука, для учасників УПА на початку 50-х років у Західній Німеччині виготовили кілька комплектів нагород. Але після того, як вони потрапили в Україну, ці відзнаки перехопили радянські каральні органи

В музеї демонструють виготовлені вже в незалежній Україні іменні нагороди повстанців за ескізами Ніла Хасевича, – пояснив Ігор Марчук.

Окрім того, виставка вмістила оригінали з кількох графічних серій митця, копії дереворитів, фотографії, повстанські листівки і бідон, де «упівці» зберігали свій архів, пише Суспільне.

«Ці нагороди цікаві тим, що їх відродили для того, щоб вручити родинам загиблих повстанців – тих, які були нагороджені. І музей отримав ті нагороди, яких родичів не вдалося знайти. Відвідувачі музею вперше мають можливість побачити, як мали виглядати ці повстанські нагороди», – розповів Ігор Марчук.

Виставка графіки Ніла Хасевича триватиме до 25-го листопада.

Дослідниця творчості Ніла Хасевича Любов Крайлюк вважає його одним з найяскравіших українських графіків першої половини 20-го століття.

«Він хотів бути зрозумілим, близьким і доступним для широкого загалу. І графіка – це найдемократичніша галузь мистецтва. Він знайшов дуже точний хід. Не вдавався до кубізмів, незрозумілих народу, а намагався бути конкретним, зрозумілим, але дуже глибоким», – розповіла Любов Крайлюк.

Виставка графіки Ніла Хасевича триватиме до 25-го листопада. Саме цього дня мине 115 років з дня народження митця, який створив візуальний образ УПА.

Telegram Channel