Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У музеї Рівненщини відтворили криївку УПА (Фото)

Сховки будували звичайні селяни.

Фото sarnynews.city.

У музеї Рівненщини відтворили криївку УПА (Фото)

Це пряма реконструкція криївки в селі Доротичі Сарненського району

На території Сарненського історико-етнографічного музею відтворили криївку вояків Української повстанської армії. Відкриття відбулося 14 жовтня на Покрову. Про це інформує сайт Сарненщини sarnynews.city.

Реклама Google

За аналогією її збудували під сінним настилом.

Криївка в Сарненському музеї – це пряма реконструкція криївки в селі Доротичі. За аналогією її збудували під сінним настилом.

Директорка музею Вікторія Дашко наголошує, що повстанці часто будували сховок навіть у криницях:

- Вхід зазвичай закривали чотирикутним вирізом і садили туди кущ. Відразу наголошую, що в нас імпровізований вхід, адже призначений для гостей. В справжній криївці дверей не знайти. А ще додатково маскували всю територію навколо. Якщо ж про криївку дізнавались, відразу будували нову.

- Щоб сховатись від солдатів НКВС, упівці використовували небувалу кмітливість, аби побудувати криївку. При цьому їх робили не спеціально навчені люди, а звичайні селяни. Воїни УПА на всю зиму закривались в сховку й виходили звідти тільки весною. Там вони мали свій розпорядок дня. Навчались географії, історії, совєтознавства. Також писали різні промови. В канцелярському кутку стояла друкарська машинка для листування та Біблія. На стіні висіли портрет Степана Бандери, Євгена Коновальця й ікона Богородиці. Щоб мати доступ до води, інколи упівці копали тунелі.

 

 Тогож дня на території музею виступали творчі колективи. Гостей пригощали польовим обідом.

 

 

Telegram Channel