Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Луцькі малюки-розмовляйки пройшли суворий кастинг, щоб стати акторами

Перша медалька і перші емоції - найцінніші!

Фото Єви БІЛГОРАЙСЬКОЇ.

Луцькі малюки-розмовляйки пройшли суворий кастинг, щоб стати акторами

Озброївшись висловом Сократа: «У кожній дитині є сонце, треба лише його засвітити!», у корекційно-розвитковому центрі «Розмовляйко» (Луцьк) йдуть до світла поступовими, часом і дуже дрібними, але впевненими кроками. Щоб пройти усі щаблі розвитку, треба немало потоптатися. «А для дитини із розбалансованим розвитком необхідно розділити деякі сходинки на молекули», – зазначає директорка КРЦ Людмила Вознюк. Днями вона з колегами презентувала аж три авторських методики – «Дитина-родина», «Драбинка мовлення» та «Ритмограми від моєї мами», які визріли за час карантину і вже успішно апробовані вихованцями центру

Хлоп’ятка та дівчатка отримали перші в житті медалі за творчі успіхи

Всі посібники створені не лише з натхнення, а з потреб, що виникли в процесі навчання. Скажемо по секрету: малюки-розмовляйки пройшли суворий кастинг, щоб стати акторами у відео представленні цих методик! Це спонукало запросити їх із батьками на свято і нагородити за успішний дебют!

Урочистості влаштували на Покрову. Кольорові кульки, музика, невимушена атмосфера гри та доброзичливості і чаруюча інтрига. І ось – Тимур, Владислав, Артем, Іванко, Вероніка, Віка, Стас, Дмитрик і Максим отримують перші в житті медалі за творчі успіхи, за те, що старанно працювали перед камерою з педагогами центру за новими методиками. А те, що не кожній дитині вдається пройти драбинку розвитку без зусиль, часом доводиться один щабель дробити на сантиметри й міліметри, то й методики називають корекційними.

 

Посібники вже випробувані - працюють!
Посібники вже випробувані - працюють!

 

«Драбинка мовлення», як розповіла інструктор Анастасія, заснована на підходах АВА-терапії (поведінкової терапії) такої популярної закордоном. Адаптована та перекладена українською, це своєрідна шпаргалка для батьків дитини з труднощами мовлення. Її мета – запуск мовлення від звуків, складів до слів і фраз. Кожна картка з детальними поетапними інструкціями.

Мозок людини розвивається, коли долає труднощі. Коли освоюємо нові види діяльності, наприклад, вивчаємо іноземну мову чи правила водіння, тобто те, чого раніше не робили, формуються нові нейронні зв’язки. Так і в дитини.

«Арам-зам-за» - весела руханка для всієї родини.

У комунікативно-мовленнєвій методиці «Дитина-родина» багато завдань на мисленнєві процеси, а кінцевою метою є якісне фразове мовлення і читання. Ці магнітні картки дуже зручні і підходять діткам із сенсорними порушеннями, раннім аутистичним синдромом.

Ще ніхто не виміряв, скільки світла потрібно педагогам і батькам, аби передати його дітям

Мозок людини розвивається, коли долає труднощі. Коли освоюємо нові види діяльності, наприклад, вивчаємо іноземну мову чи правила водіння, тобто те, чого раніше не робили, формуються нові нейронні зв’язки. Так і в дитини. А з якими труднощами доводиться стикатися особливим дітям в освоєнні нового? Інструктори центру Оксана та Людмила спробували пояснити це на практичних вправах з елементами нейрокорекції. Батьки ж спробували одночасно встояти на балансирі і виконувати перемінні дії руками. А потім розважилися на фізкультхвилинці під моторну «Арам-зам-зу» разом із дітками, виконували пальчикову гімнастику «Ромашка».

Перша медалька і перші емоції - найцінніші!
Перша медалька і перші емоції - найцінніші!
І навіть на святі Людмила Михайлівна роздає батькам поради.
І навіть на святі Людмила Михайлівна роздає батькам поради.

Ритм маминого серця, який чує немовля, супроводжує його від народження, музика та її ритм сприяє і запуску мовлення, розповіла інструктор з логоритміки Галина. А от музичних методик із запуску мовлення бракує. Тому посібник «Ритмограми від моєї мами» дійсно оригінальний. До речі, як і термін «ритмограми», який ввела авторка Людмила Вознюк. Ця методика особливо цінна для дітей з відсутністю мовлення, гіперактивністю та синдромом дефіциту уваги, заїканням та порушеннями слуху.

Нейрокорекційні вправи для інструкторів для справної роботи двох півкуль головного мозку.
Нейрокорекційні вправи для інструкторів для справної роботи двох півкуль головного мозку.

Реклама Google

 

Отож, впевнено маленькими кроками і не зупиняючись на досягнутому вони ведуть малюків у великий цікавий світ, освітлюючи дорогу своїми промінчиками! І ще ніхто не виміряв, скільки світла потрібно самим педагогам і батькам, аби передати його дітям.

Єва БІЛГОРАЙСЬКА.

Telegram Channel