Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Як боєць з Рівненщини Іван Лепеха готується до «Ігор нескорених»

Під час реабілітації ветерана особливо надихає чотирирічний син, для якого він хоче бути прикладом.

Фото Суспільне.

Як боєць з Рівненщини Іван Лепеха готується до «Ігор нескорених»

Минув рік відтоді, як рівнянин Іван Лепеха розпочав готуватися до «Ігор Нескорених» – спортивних змагань серед поранених військових. Чоловік має представляти Україну в плаванні та веслуванні на тренажерах

Через ковідний карантин змагання перенесли на 2021-й рік. Попри труднощі, до їх початку доводиться підтримувати форму, розповів Суспільному сам ветеран АТО.

Раніше Іван Лепеха взагалі не плавав. Спортсмен почав займатися цим після травми, отриманої на війні. Мотивація – віра в те, що цей спорт позитивно вплине на відновлення роботи ніг.

У 2019-му спортсмен пройшов відбір до національної збірної «Ігор нескорених».

«Певний шок, несподіванка, що моє прізвище прозвучало в національній збір у відборі. Аби пандемія не вносила свої корективи, стараюся кожен день займатися – по годинці в день, щоб тримати себе у формі. Коли ти виходиш з басейна, відчуваєш таке підняття сил, енергії, настрій – задоволення від того, що ти це можеш зробити», – каже Іван.

Під час реабілітації ветерана особливо надихає чотирирічний син, для якого він хоче бути прикладом.

«Ігри Нескорених» мали стартувати 9-го травня у нідерландській Гаазі, але через карантин їх на рік відклали. Коронавірус почав ширитися Україною за два місяці до турніру. Це змінило всі плани спортсмена, який саме виходив на пік форми.

«Спортзали закриті, басейні закриті. І ти розумієш, що твій рівень підготовки буде падати. Дуже складно морально. Але потихеньку почав займатися вдома – ті вправи, які я можу виконувати вдома, я їх виконував. Звісно, це не компенсує повноцінний басейн. Залишається мотивація, віра в себе і те, що за тебе вболівають твої близькі», i розповів ветеран АТО.

Через карантин збірна разом не збиралася. Іван Лепеха з нетерпінням чекає листопада і перших після перерви тренувальних зборів. Через контакт з ковідним хворим чоловік перебував на ізоляції, тож тепер відновлює форму. Каже: небайдужі підтримують і матеріально допомагають.

«В мене виникли фінансові труднощі стосовно цього, довелося продати бронежилет, каску, берці. На щастя, знайшлися добрі люди, спонсори, які придбали інвентар і купили абонементи на рік в басейн», – розповів Іван Лепеха.

Боєць пішов на фронт добровольцем влітку 2014-го. Через рік в останній свій день в зоні АТО отримав травму – зламав хребет. Під час реабілітації ветерана особливо надихає чотирирічний син, для якого він хоче бути прикладом.

«Спочатку я закрився в собі, це було складно. Потім потихеньку почав з цього виходити. Долучаюся до соціальних проєктів, які спрямовані на наших ветеранів, сімей полеглих героїв. Це моє, в цьому я себе знайшов. Щодо ставлення суспільства – не все тут так однозначно, але я вдячний, що є люди, які підтримують і розуміють нас», – каже Іван.

Telegram Channel