Курси НБУ $ 41.56 € 43.52
Чоловік поїв грибів і... потрапив до реанімації

Рятувальниками проводиться профілактично-роз’яснювальна робота з населенням щодо небезпеки вживання у їжу дикорослих грибів.

Фото Pixabay.

Чоловік поїв грибів і... потрапив до реанімації

Попередній діагноз – отруєння дикорослими грибами

18 жовтня до реанімаційного відділення Кобеляцької центральної районної лікарні госпіталізували 58-річного чоловіка.

Про це повідомили у ГУ ДСНС у Полтавській області, передає np.pl.ua.

За даними медиків, стан чоловіка середньої тяжкості.

Симптомами отруєння є нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, судоми, зниження артеріального тиску, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Аби запобігти отруєнню дикорослими грибами, фахівці Служби порятунку «101» вкотре нагадують правила щодо збирання та виживання дикорослих грибів. Рятувальники застерігають людей уважно збирати лісові дари і в жодному випадку не купувати гриби на стихійних ринках.

Щоб запобігти отруєнню грибами:

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
  • Збирайте і купуйте тільки відомі вам їстівні гриби.
  • Не збирайте гриби, які ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах.
  • Уникайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з пошкодженою поверхнею, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; не збирайте пластинчаті види, оскільки отруйні гриби маскуються під них; уникайте «шампіньйонів» та «печериць», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка білого кольору.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Викидайте забруднену нижню частину ніжки гриба. Гриби промивайте, у маслюків та мокрух знімайте з капелюшка слизьку плівку.
  • Дикорослі гриби підлягають кулінарній обробці у день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • На початковому етапі обробки кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, які збираєтесь засолювати (грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік), щоб позбутися гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка.
  • Не давайте гриби дітям, літнім людям та вагітним жінкам.
  • Деякі гриби (зеленушка, синяк-дубовик та ін.) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. Водночас отрута розчиняється у взаємодії з алкоголем, що призводить до сильного отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння.
  • Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть призвести до дуже тяжкого захворювання – ботулізму.
  • Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

Симптомами отруєння є нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, судоми, зниження артеріального тиску, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Первинні ознаки отруєння з’являються через 1-4 години після вживання грибів. Біль та нудота повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння. 

Перша допомога при отруєнні грибами:

  • Викличте «Швидку медичну допомогу». Не зволікайте, чекаючи на лікарів, – промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, викличте блювання, натиснувши пальцями на корінь язика; коли промивні води стануть чистими, прийміть 4-5 пігулок активованого вугілля.
  • Випийте міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновивши водно-сольовий баланс.
  • З’ясуйте, хто ще вживав страву з грибів, яка призвела до отруєння, та проведіть профілактичні заходи.
  • Забороняється у разі отруєння вживати будь-які ліки та їжу, це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику.

Дотримання цих правил може зберегти ваше здоров’я та навіть життя, адже отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Рятувальниками проводиться профілактично-роз’яснювальна робота з населенням щодо небезпеки вживання у їжу дикорослих грибів. Проте найпевніший спосіб вберегти життя та здоров’я – зовсім виключити з раціону дикорослі гриби.

Нагадаємо, другокласниця померла просто на уроці.

Telegram Channel