Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Видавництво замовило друк додаткового накладу в 15 тисяч примірників книги про Василя Стуса

Фото УНІАН.

Видавництво замовило друк додаткового накладу в 15 тисяч примірників книги про Василя Стуса

Медведчук і суддя на таке явно не розраховували...

Видавництво Vivat замовило друк додаткового накладу книги Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса, продаж якої заборонив суд.

Про це УНІАН повідомили у видавництві.

За словами маркетингового директора Vivat Катерини Аврамчук, останніми днями видавництво отримало тисячі передзамовлень на книгу.

«Тому вчора було запущено друк нового накладу - 15 тисяч примірників», - сказала вона.

Аврамчук додала, що замовлення на книгу продовжують надходити, і не виключила, що ще замовлятимуть додаткові наклади.

Як повідомила Аврамчук, попередній наклад книги був повністю розкуплений вже на вечір понеділка, 19 жовтня, коли стало відомо про рішення суду щодо заборони продажу книги.

Після цього лише на сайті видавництва було передзамовлено й оплачено 14 тисяч примірників, не рахуючи замовлень партнерів видавництва, яких близько 300.

Після цього лише на сайті видавництва було передзамовлено й оплачено 14 тисяч примірників, не рахуючи замовлень партнерів видавництва, яких близько 300.

Крім того, вона додала, що на друк нового тиражу книги використано майже 10 тонн паперу.

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла у друк у травні 2019 року, а вже у вересні Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження.

Позивач вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які нібито не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. Через це Медведчук позивається до автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництва і типографії та вимагає заборонити видання й розповсюдження книги «у будь-який спосіб на будь-якій території».

У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.

19 жовтня Дарницький райсуд Києва зобов’язав видалити з книги Кіпіані «Справа Василя Стуса» згадки про голову політради партії «Опозиційна платформа - За життя» Віктора Медведчука і заборонив поширення накладу книги без дозволу Медведчука.

Згідно з рішенням судді Дарницького райсуду Марини Заставенко, з книги мають бути видалені такі фрази:

«...чи була можливість у Стуса обрати «менше зло». Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»;

«...Медведчук на суді визнав, що всі «злочини»», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання»;

«...він (мається на увазі Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?»;

«...розпинав поета (мається на увазі Стус) - призначений державою адвокат Медведчук»»;

«...шістка комуністичної системи Медведчук…»;

«Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?»

До видалення цих фраз книгу заборонили розповсюджувати видавництву Vivat та автору Кіпіані.

Telegram Channel