Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На Рівненщині сперечаються, хто зруйнував дорогу: агрофірма чи бобри

Ця тварина є справжнім екосистемним інженером.

Фото Pixabay.

На Рівненщині сперечаються, хто зруйнував дорогу: агрофірма чи бобри

Щоб дістатися людям із одного кінця села в інший – без чобіт не обійтися

Бездоріжжя поділило село Бродівське на Рівненщині. Жителі чотирьох десятків хат нарікають — у разі біди до них не доїде ні швидка, ні пожежна служба. 

У всьому звинувачують  агрокомпанію. Мовляв, це її важка техніка пошкодила меліоративний канал і вода залила щебеневу дорогу, перетворивши її на суцільне болото. Натомість представники фірми переконують — винні бобри. Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Коні буксують, ледь долаючи калюжу та болото. Багнюка від села відрізала близько 40 хат. Раніше на місці цього болота була дорога щебенева, кажуть люди. Нині в туфлях чи кросівках тут не походиш.

Бобри перекрили річечку, яка тут тече і, відповідно, пішло болото сюди.

Щоб дістатися людям із одного кінця села в інший – без чобіт не обійтися, і не тільки через глибокі калюжі,  а й багнюку, яку тут не оминути. Та навіть пішки загрузнути недовго. Добре, коли є кому витягти.

А школярі ледь добираються на шкільний автобус. У всьому селяни звинувачують агровиробничу компанію, яка обробляє поля довкола. Стверджують, їхня важка техніка місить багнюку після того, як пошкодила меліоративний канал.

Не зовсім техніка винна, кажуть селянам у відповідь, а дощова осінь та бобри.

«Бобри перекрили річечку, яка тут тече і, відповідно, пішло болото сюди», — говорить заступник керівника агровиробничої компанії Олександр Мельник.

Однак дорогу відремонтують і бетонну плиту вкладуть на місце, врешті обіцяють аграрії селянам. Та буде це, як урожай зберуть. Тижнів за два. Селяни вірять. Та кажуть, якщо не виконають — взагалі не пускатимуть комбайни на поля.

Тим часом, екологи запевняють, що бобри надзвичайно важливі в боротьбі з кліматичними змінами. Найцікавіші факти про цих гризунів — у нашому матеріалі. 

Нагадаємо, нацпарк «Прип'ять-Стохід» закликав волинян берегти бобрів

Telegram Channel