Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
МОЗ назвало чотири сценарії розвитку пандемії коронавірусу в Україні

Пандемія набирає обертів.

Фото Суспільного.

МОЗ назвало чотири сценарії розвитку пандемії коронавірусу в Україні

Міністерство охорони здоров'я розглядає чотири сценарії розвитку пандемії коронавірусу в Україні. На останньому, четвертому, пацієнтів будуть лікувати за пріоритетністю.

Про це фнформує Суспільне.

«Ми розробляли різні сценарії розвитку подій, зокрема і сценарій щодо різкого зростання кількості хворих, реагування системи охорони здоров'я. Коли ми говоримо про реагування системи охорони здоров'я, ми чітко усвідомлюємо, яку кількість ліжок ми можемо відвести під лікування хворих на COVID-19. Ця кількість ліжок обмежена 52 тисячами - це максимальна кількість, яку ми можемо відвести», — повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Очільник МОЗ пояснив, що відповідні сценарії будуть визначатися на основі того, скільки людина перебуває на госпіталізації, який відсоток від усіх хворих госпіталізуються та мають тяжкий перебіг хвороби, а також від кількості хворих на добу.

Перший рівень

За словами Степанова, це рівень, на якому Україна знаходиться зараз - до 8 тисяч хворих на добу. На цьому рівні МОЗ продовжує збільшувати кількість ліжок та готуватися до зростання кількості хворих.

Другий рівень

Другий рівень, за словами Степанова, настане, коли заповненість ліжок буде 70% в цілому по країні, а орієнтовна кількість хворих — до 10 000 осіб за добу. На цьому рівні МОЗ буде вводити всі 52 тисячі ліжок, почне в деяких регіонах розгортати польові та мобільні госпіталі. Також почнуть залучати до боротьби з COVID-19 медиків з інших відділень і людей за контрактом, оскільки в Україні їх кількість обмежена.

Третій рівень

Третій рівень настає, коли кількість хворих на добу становитиме до 15 000 випадків. За таких умов будуть вводити жорсткий карантин з усіма обмеженнями «червоної зони». Крім цього, буде мобілізація всіх медиків та інших категорій працівників, а також почнуть працювати польові госпіталі.

Четвертий

На четвертому рівні щоденна кількість випадків буде близько 20 000 хворих на добу і майже стовідсоткової заповненості ліжок. За словами очільника МОЗ, на цьому етапі будуть змушені вводити протокол медичного сортування з пріоритетом надання допомоги.

Нагадаємо, вперше понад сім тисяч нових випадків коронавірусу в Україні зафіксували за добу 22 жовтня. На початку жовтня керівник офісу Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні Ярно Хабіхт заявив, що до кінця року в країні щодня виявлятимуть 7-9 тисяч нових хворих на COVID-19.

Інфекціоністка Ольга Голубовська пояснила, що коронавірусну інфекцію не можна порівнювати із захворюванням на грип, оскільки вона триває значно довше та має кілька фаз розвитку.

Джерело: Суспільне.
Telegram Channel