Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Недоступність приміщень та черги біля дільниць: які проблеми виявили на виборчих дільницях Волині (Фото)

Мерщій голосувати!

Фото sts.sumy.ua

Недоступність приміщень та черги біля дільниць: які проблеми виявили на виборчих дільницях Волині (Фото)

На одній із луцьких дільниць кабінки розміщені біля дзеркала

На Волині виборчі дільниці №070528 та №071005 розташовані на других поверхах будівель та необлаштовані пандусами. Також на окремих виборчих дільницях утворювалися черги ззовні або ж усередині приміщення, в окремих ДВК – не вистачає скриньок для голосування.

Про це повідомляє громадянська мережа ОПОРА.

Також продовжують фіксувати дільниці, на яких можуть виникнути труднощі для осіб із інвалідністю. Зокрема, у селі Підгайці Луцького району на дільниці №070528 є пандус до входу, однак відсутній у самому приміщенні, а голосують – на другому поверсі.

У селі Підгайці Луцького району на дільниці №070528 є пандус до входу, однак відсутній у самому приміщенні, а голосують – на другому поверсі.

На дільниці №071005 у Ковелі голосування відбувається на другому поверсі, куди не веде пандус. Окрім того, на дільниці №070997 у місті Ковелі спостерігач зафіксував нестачу скриньок: для середньої дільниці встановили лише 3 стаціонарні виборчі скриньки.

На дільниці №071087 у місті Луцьку кабінки для голосування облаштували біля стіни, у котру вмонтовано велике дзеркало.

Щодо черг, то скупчення людей біля або ж у приміщенні дільниці фіксували і зранку, і в пообідню пору. Наприклад, на дільниці №071118 у місті Нововолинськ низка виборців чекала своєї черги проголосувати надворі, у коридорах будівлі.

Натомість на дільниці  у Луцьку в обідню пору черга з охочих віддати свій голос вишикувалася до приміщення дільниці №071078. Виборці стали у чергу на дворі біля приміщення, їх запускали почергово для уникнення скупчень всередині.

Станом на 14:47 утворилася черга навіть біля деяких сільських дільниць. Наприклад, на дільниці №070246 у селі Пнівне Камінь-Каширського району. Кілька виборців чекають надворі, оскільки у приміщенні для голосування їх не може бути більше трьох.

ауважимо також, спостерігач ОПОРИ з’ясував причину запізнілого початку голосування на дільниці у селі Гряди Володимир-Волинського району. Дільниця №070165 у селі Гряди відкрилася для виборців о 08:40 ранку. За словами голови дільничної виборчої комісії Лариси Генди, затримка трапилася через перерахування бюлетенів. Ініціювала його одна із кандидаток у депутати міської ради.

 

Реклама Google

 

«Вирішила, глянувши, що не зовсім добре заскочований, запломбований сейф. Сказала що вона вимагає перерахунку бюлетенів що ми могли відкрити сейф, змінити кількість», - зауважила голова. Тому комісія перерахувала бюлетені  - кількість зійшлася, тож актів комісія не складала та зрештою о 08:40 виборчу дільницю відкрили для голосування.

Згідно із частиною 6 статті 62 Виборчого кодексу України кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - стаціонарних (великих) та переносних (малих). Для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу за розмірами, встановленими Центральною виборчою комісією. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок.

 

Згідно із частиною 1 статті 16 Виборчого кодексу України голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело: Громадянська мережа ОПОРА.
Telegram Channel