Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Порушення в день голосування на Волині не мали масового характеру

В області був зафіксований лише один випадок, коли виборча комісія відчинила свої двері для виборців пізніше 8:00.

Фото Главком.

Порушення в день голосування на Волині не мали масового характеру

Вибори в області пройшли набагато спокійніше, ніж загалом в Україні

На Волині день виборів минув без суттєвих порушень, котрі могли б вплинути на результати волевиявлення громадян. Про це під час пресконференції в режимі онлайн повідомила координатора Громадянської мережі ОПОРА на Волині Катерина Шарпата.

Катерина Шарпата.
Катерина Шарпата.

 За її словами, на відміну від окремих регіонів України, де ОПОРА зафіксувала достатньо масові порушення процедур організації виборів і проведення кампаній, інциденти із недотримання порядку ведення передвиборної агітації та спробами підкупу виборців, зловживаннями адмінресурсом та спотвореннями процедури зміни виборчої адреси, на Волині день голосування минув спокійно, без виявлених інцидентів, які могли суттєво вплинути на результати виборів.

Основним порушенням, з огляду на кількість зафіксованих випадків, були спроби незаконного отримання виборцем і видачі дільничною виборчою комісією бюлетенів для голосування. Такі факти зафіксували на 10,04% ДВК в межах всієї України (похибка становить 2,3%). Натомість учора, 25 жовтня, у Волинській області таких фактів було виявлено

Координаторка спостереження ОПОРИ за виборами на Волині повідомила, що ОПОРА відзначає активну та конструктивну позицію позицію Нацполіції щодо виявлення та попередження виборчих порушень, підвищення відповідної кваліфікації співробітників, завдяки чому «кількість процедурних порушень скоротилася в рази у порівнянні з минулими місцевими чи минулорічними національними виборами в області».

Основним порушенням, з огляду на кількість зафіксованих випадків, були спроби незаконного отримання виборцем і видачі дільничною виборчою комісією бюлетенів для голосування. Такі факти зафіксували на 10,04% ДВК в межах всієї України (похибка становить 2,3%). Натомість учора, 25 жовтня, у Волинській області таких фактів було виявлено 4. Щодо однієї з дільничних виборчих комісій, де факт видачі виборчого бюлетеня з порушенням процедури був зафіксований не один, спостерігач ОПОРИ подав скаргу до територіальної виборчої комісії», - повідомила Катерина Шарпата.

Ще одним так само поширеним типом порушень на дільницях були випадки голосування виборців за межами кабінки для голосування чи інший спосіб розголошення волевиявлення. На Волині протягом дня голосування зафіксовано один факт спроби винесення виборчого бюлетеня за межі дільниці та ще один факт голосування за межами виборчої кабінки.

В області був зафіксований лише один випадок, коли виборча комісія відчинила свої двері для виборців пізніше 8:00. Зокрема, на виборчій дільниці у с. Гряди (ДВК №070165, Нововолинська міська громада) дільниця відчинилася лише близько 8:30 через здійснення перерахунку виборчих бюлетенів на ранковому засіданні.

Разом з тим, протягом дня голосування спостерігачі ОПОРИ на Волині зафіксували менше десяти фактів недостатньої кількості виборчих скриньок і кабінок для голосування на виборчих дільницях, а також близько десяти випадків поширення друкованої агітаційної продукції на користь 11 політичних сил.

Після завершення підрахунку голосів на двох виборчих дільницях у м. Ковель спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не отримали протоколи про підрахунок голосів. Виборчі комісії це мотивували нестачею бланків для оформлення копій протоколів для спостерігачів.

Джерело: ОПОРА.
Telegram Channel