Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Коли на Волині запрацюють ради нового скликання

Міські ради.

Фото – "Район. Луцьк".

Коли на Волині запрацюють ради нового скликання

Поки що невідомо, як буде скликатися сесія нової ради в умовах карантину

Поки триває підрахунок голосів і територіальні виборчі комісії формують протоколи про підсумки, ради попереднього скликання ще легітимні і функціонують. Працювати вони мають до першої сесії ради нового скликання.

Про це у коментарі ІА Волинські Новини повідомив заступник голови волинської обласної територіальної виборчої комісії Микола Євтушин.

За його словами, відповідно до чинного законодавства, рада попереднього скликання функціонує до першої сесії ради нового скликання. Щоправда, є нюанси з районними радами, які мають бути ліквідовані після оголошення результатів.

«З обласною радою все зрозуміло, а по районних є клопіт, бо в них це перші вибори. Наприклад, нинішня рада Луцького району представляє тільки частинку нової ради, бо ж Луцький район включає вже 4 райони. Але юридично повноваження цих рад, які увійшли до Луцького району, теж закінчуються після скликання першої сесії нової обраної районної ради», – пояснив він.

Перше скликання здійснює територіальна виборча комісія, в чиї повноваження це входить.

«Спочатку оголошуються результати виборів, після того дається можливість кандидатам, яким запропоновано стати депутатами, зробити свій вибір. Бо в нас люди могли балотуватися в дві ради. Депутат вибирає, якщо відмовляється від мандату в ту чи іншу раду – місце пропонується наступному кандидату. Коли вже конституційна більшість зробила свій вибір, після визначеного періоду оскарження рішення виборчої комісії скликається сесія. Під час цієї сесії депутатам вручаються посвідченння, тоді представники фракцій створюють президію, їм передається керування радою і комісія призупиняє свою дію», – зазначив Микола Євтушин.

Мають вручити документ-посвідчення кожному депутату.  Як це зроблять в умовах карантину, поки невідомо.

Щоправда, поки що невідомо, як буде скликатися сесія нової ради в умовах карантину. Адже депутати мають бути присутні, щоб їм вручили посвідчення.

«Цей клопіт поки що не вирішений. Коли голова ради скликав сесію, була можливість її і дистанційно проводити. А в нас виходить, що ми маємо вручити документ посвідчення кожному депутату. Поки цей момент не врегульований. Може, це буде проводитися на більшій території, поки що я не готовий дати відповідь», – повідомив заступник голови обласної ТВК.

З його слів, станом на 20.00 годину 28 жовтня, обласна територіальна виборча комісія прийняла протоколи 20 комісій. Очікують ще на 34. Після того, як остання комісія принесе документи, обласна ТВК буде готова оголосити результати вже за кілька годин, максимум день-два.

Микола Євтушин також зазначив: цього року відбулися дуже складні вибори.

«Багато облікування матеріалів, плакати, буклети, багато роботи, це призвело до помилок. Складний закон як для виборця, так і для ДВК. Ми помічаємо, що і для територіальних виборчих комісій теж складний процес оформлення протоколів про підсумки. Дуже багато даних треба вносити і рахувати. І чим більше даних, тим більше наростає кількість помилок», – розповідає він.

 

 

Про результати виборів наразі ще дуже рано говорити, оскільки дані змінюються з кожним отриманим протоколом: якщо раніше після отримання 2/3 протоколів можна було озвучити хоча б приблизний результат, то сьогодні таку чітку відповідь надати не можуть. Поки обласна ТВК не отримає останній протокол, не можна дати хоча б приблизні дані. Проте в області вже є випадки, коли кандидати завдяки підтримці виборців змінили своє положення у виборчому списку. Наразі таких кандидатів близько 10.

Джерело: ІА Волинські новини.
Telegram Channel