Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
COVID-19 мутує: у Європі з’явився новий небезпечний штам коронавірусу

За попередніми даними, генна мутація коронавірусу сталася у червні в Іспанії.

Фото: ілюстрація / REUTERS.

COVID-19 мутує: у Європі з’явився новий небезпечний штам коронавірусу

До 80% нових випадків зараження коронавірусом у Британії, 60% в Ірландії і по 40% у Франції та Швейцарії спричинені новим штамом

Науковці припускають, що новий штам коронавірусу, який з’явився в Іспанії, зараз є причиною більшості нових заражень COVID-19 у деяких країнах Європи, пише УНІАН.

Повідомляється, що цей штам відповідає приблизно за 80% нових випадків зараження у Британії, 60% — в Ірландії і по 40% у Франції та Швейцарії.

Про це йдеться в доповіді групи швейцарських та іспанських дослідників, які відслідковують генні мутації коронавірусу.

Такого виду коронавірусу ми ще не бачили.

Новий штам назвали 20А. EU1 і у його структурі може бути шість генетичних відмінностей від звичайного COVID-19, який став причиною поширення вірусу по всьому світу на початку весни 2020 року.

«Такого виду коронавірусу ми ще не бачили. Але поки немає доказів того, що наявні генні мутації впливають на швидкість його передачі або на наслідки захворювання», — говорить фахівець з еволюційної генетики Базельського університету Емма Ходкрофт.

Науковці вважають, що цей вірус міг поширитися по всій Європі через туристів, які влітку відпочивали в Іспанії.

Реклама Google

Вірус, який зараз виявляють у багатьох хворих по всій Європі, безсумнівно належить до одного різновиду, який влітку зародився в Іспанії, каже професор Таня Штадлер у розмові з Financial Times.

Інший співавтор дослідження, іспанський генетик Іньякі Комас, припускає, що переможна хода 20А.EU1 почалася з якогось конкретного масового заходу, де були присутні один або кілька «суперпоширювачів».

Поки незрозуміло, чи є нова мутація більш небезпечною з точки зору заразності і протікання хвороби.

За словами Штадлер, зараз вірусологи з'ясовують, чи зачепили мутації так звані «білкові шипи», за допомогою яких вірус потрапляє в клітину людини.

Раніше в США виявили ще одну мутацію коронавірусу - D614G, - яка, за попередніми даними, є більш агресивною.

Telegram Channel