Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Що не так з вартістю рівненського стадіону

Підозрюють, що сума робіт виросла через халатність замовника.

Фото Суспільного.

Що не так з вартістю рівненського стадіону

За фактом здорожчання реконструкції стадіону на пів мільярда гривень звертатимуться до прокуратури

До понад пів мільярда гривень зросла кошторисна вартість реконструкції стадіону «Авангард» у Рівному після коригування проєктної документації. Цю інформацію надали в міському управлінні капітального будівництва. Голова бюджетної комісії Рівнеради Олег Карпяк в ефірі Суспільного повідомив, що за фактом здорожчання стадіону звертатиметься до прокуратури.

Реклама Google

Вартість реконструкції стадіону «Авангард» відтепер зросла до понад пів мільярда гривень. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит, який надіслала в управління капітального будівництва Рівного рівнянка Оксана Майборода.

Загальна кошторисна вартість у поточних цінах станом на 17 липня 2018-го року складала 212,3 мільйона. Після коригування станом на 14 вересня 2020-го – уже 549,3 мільйона.

Загальна кошторисна вартість у поточних цінах станом на 17 липня 2018-го року складала 212,3 мільйона. Після коригування станом на 14 вересня 2020-го – уже 549,3 мільйона.

Першопочатковий проєкт реконструкції «Авангарду» розробляла львівська фірма «Арт Простір», а переробляла його вже рівненська «Орбіта Будпроект». На стадіоні були передбачені трибуни на 14 тисяч місць з накриттям, штучне освітлення, футбольне поле з підігрівом, 8 бігових доріжок та легкоатлетичний манеж.

Згодом стіни головної трибуни виявилися аварійними і їх знесли. Реконструкцію мали закінчити у 2019-му. Зараз кінцевим терміном на паспорті вказано другий квартал 2021-го.

Першим на запитання Суспільного відповідав Валентин Алексієвець – головний інженер фірми-проектанта «Орбіта Будпроект»

Чому зміни у проєкті настільки вплинули на його вартість?

«Ми почали вносити зміни до проєктної документації в 2019-му році. Отримали висновок експертизи, які робила попередня проєктна організація і виявили, що роботи, які в них заплановані по тому проєкту, який вони робили, і кошторис, який пройшов експертизу, не співпадають. Не все було внесено в кошторисну документацію. Ми перерахували, на 2019 рік неспівпадіння було десь в районі 70-ти мільйонів».

Які причини внесення цих корективів?

«Ми виїхали на об’єкт. Будівельно-монтажна організація, яка виграла тендер, почала виконувати роботи. Це стосувалося в основному східної трибуни, частково – західної. В попередньому проєкті було так заплановано, що східна трибуна в нас мала залишитись та стара, яка ще була збудована у 80-х роках.

Але коли почалися будівельні роботи, вона, фактично, рухнула, і розвалилася. Ми зробили додаткове обстеження і виявили, що в цієї трибуни, фактично, не було фундаменту. Тому почали проектувати, фактично, «з нуля»».

 

 Чи можна очікувати на ще додаткові корективи і, відповідно, додаткове майбутнє здорожчання?

«Корективи ще будуть вноситися, ми будемо ще раз робити коригування у 2021 році, тому що ми підняли зараз регламент УЄФА по вимогах до розміщення футбольних команд, і треба буде дещо переплановувати західну трибуну».

Чи був проєкт, який ви отримали від львівських проєктантів, завершеним та чи пройшов експертизу?

«Ми отримали проєкт в паперовому вигляді. На електронних носіях там взагалі було обмаль інформації, і то в форматі *pdf. Був висновок експертизи з Києва, але ми почали робити свої перерахунки, і виявилося, що конструкція східної трибуни, зокрема, монолітні конструкції і металеві конструкції не відповідають вимогам ДБН. Реальних розрахунків ніхто не виконував».

Суспільне попросило гостей студії прокоментувати слова Валентина Алексієвця.

«Це халатність замовника. За що платилися тоді гроші львівській фірмі, і за що підписувалися акти виконання робіт? Чому наші рівненські архітектори мали це переробляти? З понеділка (2 листопада – ред.) підніму цифри, будемо розбиратися, скільки ми оплатили львівській фірмі. Звичайно, тут поле для роботи прокуратури, повернення грошей. Фактично, він робився «з нуля»», – відповів Олег Карпяк.

Голова бюджетної комісії розповів, що про нову ціну дізнався від Суспільного. Він пояснив, що через брак коштів депутати наступної каденції не зможуть реалізувати обіцянки.

«Для багатьох вболівальників це руйнація мрій, які чекали того футболу», – прокоментував продюсер новин рівненського Суспільного Сергій Татаренко.

Замість того, щоб оголосити тендер та через «ProZorro» обрати проєктну організацію, міська влада провела конкурс ескізів і за домовленістю на початку 2016 року уклала договір із львівською компанією «Арт Простір». Після цього майже два роки тягнувся процес виготовлення проєктно-кошторисної документації і експертизи у столиці.

 

 Чи могли депутати Рівнеради вплинути на ситуацію з вибору проєктантів?

«Можливо – так, але «Арт Простір» міг би перемогти через «Prozorro» «демпінгонувши» ціну. Не думаю, що саме в цьому причина. Це море роботи для наших правоохоронних органів. Коли я почув цю цифру сьогодні, то зрозумів, що років три команда «Верес» сюди не заїде.

Оці аргументи про східну трибуну я чув минулої зими, коли ми корегували проєкт на 200 з чимось мільйонів. Я не розумію, що зараз підкореговано на 500 мільйонів», – сказав Олек Карпяк.

Радник міського голови Рівного Олександр Джигирей на запитання Суспільного щодо здорожчання «Авангарду» відповів, що Володимир Хомко радить звернутися вже до нового міського голови.

Telegram Channel