Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Колишній санлікар розповів, де найбільший ризик заразитися коронавірусом

Де є ризик захворіти?

Фото УП.

Колишній санлікар розповів, де найбільший ризик заразитися коронавірусом

У розважальних центрах чи на роботі?

В Україні щодня збільшується кількість хворих на коронавірус. Станом на добу 5 листопада хворобу виявили у 9850 людей, серед них – багато важкохворих. 

Колишній головний державний санітарний лікар Святослав Протас пояснив, що ознайомився з даними Японії, де проводилось 3 тисяч епідеміологічних розслідувань щодо того, де найшвидше можна заразитись на коронавірус. Найпоширеніші місця він озвучив в ефірі 24 каналу. 

«Найбільший ризик – 30% – інфікування на COVID-19 відбувається в медичних закладах. 20% – це соціальні заклади з постійним перебуванням людей, тобто половина випадків відбувається в тих закладах, які працюють постійно і їх роботу зупинити не можна», – сказав він. 

Якщо ви 5 днів на роботі, а 2 дні вдома, то немає сенсу обмежувати роботу розважальних закладів.

«Щодо розважальних центрів, безумовно, там ризик є, але цей ризик не є більшим, ніж захворіти на роботі. Тому, якщо ви 5 днів на роботі, а 2 дні вдома, то немає сенсу обмежувати роботу розважальних закладів»– додав експерт.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов не виключає, що в Україні можуть ввести  карантин вихідного дня. Це означає, що суворіші обмеження будуть діяти у вихідні дні. Тобто в у суботу та неділю можуть зачинити більше магазинів. Також не працюватимуть повноцінно заклади харчування – замовлення будуть можливі тільки на винос.

Крім того, аби людина інфікувалась мають бути 3 складові:

  • глибина дихання;
  • термін перебування хворої людини біля здорової;
  • відстань.

«Єдине джерело інфікування – це хвора людина. Але ми сьогодні нічого не робимо для того, аби хворі з легкою формою або контактні особи, які перебували з ними в контакті були в ізоляції. Бо вони сьогодні розгулюють вулицями, а від цього страждають і бізнес, і суспільство», – додав ексголовний санітарний лікар.

 

 

Протас також пояснив, чому збільшила кількість важкохворих : «Це безумовно природно-кліматичні умови, тому що нашаровується епідеміологічний сезон по грипу. Крім того, велике значення має – недовіра людей до медицини, люди пізно звертаються вже до лікаря. Займаються самолікуванням. Навіть, якщо людина свідомо хоче записатись до лікаря, то в нього велика черга, тому що ми не розрахували достатню кількість лікарів. В результаті люди записують в чергу через 2 тижні, звісно, що через 2 тижні легка форма може стати важкою», — зазначив експерт.

 

Джерело: 24 канал
Telegram Channel