Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Іще не хворий, а триматися треба подалі: як коронавірус впливає на мозок людини

Будьмо уважними та обережними!

Фото Lukas Kabon.

Іще не хворий, а триматися треба подалі: як коронавірус впливає на мозок людини

Уроки пандемії

Швейцарські вчені дійшли висновку, що інфіковані коронавірусом люди, які ще не мають симптомів COVID-19, можуть бути заразними набагато раніше, ніж передбачалос.  Досі вважали, що «поділитись» вірусом заражені можуть за один-два дні до початку прояву ознак недуги. Але вчені Федеральної вищої технічної школи Цюріха (ETH) в Швейцарії оприлюднили власне дослідження, яке доводить, що інфіковані коронавірусом становлять небезпеку для інших набагато раніше — за 5–6 днів до появи симптомів.

«Щоби встановити 90 відсотків заражень, які ймовірно відбулися, необхідно відстежити контакти, які були у людини за чотири дні до прояву коронавірусної хвороби» — пояснює один з авторів дослідження Петер Ашкрофт.

 

Захворювання на COVID?19 може призвести до того, що мозок пацієнта стане «старшим» на 10 років у порівнянні з людьми, які не заражалися.


Скиньте черевики і придивіться до ніг

Науковці виявили новий симптом, який з’являється у хворих на коронавірус. У деяких пацієнтів помітне почервоніння пальців, що нагадує обмороження. Найчастіше неприємна ознака проявляється у легкій формі, однак можливе і ускладнення у вигляді набрякання ступень, що триває від одного до чотирьох тижнів.

Отож, перелік симптомів, які фіксуються у хворих на коронавірус, стає дедалі ширшим. Головними і найбільш характерними проявами інфекції є відчуття втоми, висока температура, втрата нюху, утруднене дихання. Також можуть з’явитися висипання на шкірі, нудота, розлади травлення. Тепер до цього «букета» додалося ще й лжеобмороження ніг.


Коронавірус робить нас дурнішими?

Захворювання на COVID?19 може призвести до того, що мозок пацієнта стане «старшим» на 10 років у порівнянні з людьми, які не заражалися.

Більше 84 тисяч людей у Великій Британії, які одужали від підтверджених випадків COVID?19, склали тест для оцінки можливостей мислення. Метою було перевірити їхню здатність розв’язувати задачі, а також просторову пам’ять, увагу і сприйняття інформації. Учасники вказували, чи в них був підтверджений випадок COVID?19, чи лише підозри зараження коронавірусом. Також вони зазначали, як довго тривали їхні симптоми і наскільки вони були тяжкими.

Результати цих тестів порівнювали з результатами контрольної групи. І вони були значно гіршими, ніж у людей, які ніколи не заражалися. Прямий зв’язок простежувався між тяжкістю хвороби і якістю результатів. Погіршення у вирішенні завдань спостерігалося навіть у пацієнтів, які пережили COVID?19 у легкій формі.

 

Реклама Google

 

Виявлені проблеми були пов’язані з увагою й логічним мисленням, пояснив співавтор дослідження Адам Хемпшир з кафедри вивчення мозку Імперського коледжу Лондона. Він розповів, що пацієнти віком від 20 до 70 років, які були госпіталізовані й страждали від проблем із диханням, демонстрували рівень мозкової активності, притаманний для людей, на 10 літ старших за них.

Telegram Channel