Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Влада живе в паралельному світі – Порошенко назвав індикатори того, чи готова країна до боротьби з коронавірусом

Лідер «Європейської Солідарності» нагадав, що фракція Зеленського спотворила законопроект про страхування медичних працівників від коронавірусу.

Фото eurosolidarity.org.

Влада живе в паралельному світі – Порошенко назвав індикатори того, чи готова країна до боротьби з коронавірусом

Менше 30% коштів коронавірусного фонду, який був виділений ще навесні, влада витратила на цілі, хоча б віддалено пов’язані із охороною здоров‘я

Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» назвав основні індикатори, які показують, чи готова система охорони здоров‘я до епідемії. Він зауважив, що влада відірвана від реальної ситуації і рапортує про уявні здобутки. 

«Ми живимо в різних країнах. От коли ви побачите не цифри, що у вас 100500 ліжок, всі вони обладнані, – тільки ви до них не можете достукатись, ви зрозумієте, що вам брешуть», – зазначає Порошенко. 

Він нагадав, що менше 30% коштів коронавірусного фонду, який був виділений ще навесні, влада витратила на цілі, хоча б віддалено пов’язані із охороною здоров‘я. 

Запитання до голови штабу: чому не закуплені кисневі концентратори в кожне ліжко, 50 тисяч? Не потрібні ліжка, які не обладнані подачею кисню.

«Штаб був створений ще в березні, очолив його президент. В травні Зеленський сказав, ми вже «майстри спорту з подолання коронавірусу», ми чемпіони Європи, у нас все вирішено. Запитання до голови штабу: чому не закуплені кисневі концентратори в кожне ліжко, 50 тисяч? Не потрібні ліжка, які не обладнані подачею кисню. Всі, хто хворіють і потребують госпіталізації, мають запалення легенів – всі потребують кисню. Вони гроші направили на будівництво доріг, де крали, замість того, аби купити кисневі станції, щоб обладнати лікарні, щоб обладнати реанімаційні ліжка», – констатує п’ятий Президент. 

«Із 66 мільярдів на сьогодні витрачено вже 38 мільярдів, 65—70 відсотків з цієї суми було витрачено, починаючи від доріг – і завершуючи заробітною платою міліціянтам, майже 5 мільярдів. Забрали гроші в місцевих рад, забрали гроші в культури, з короновіпусного фонду прийняли рішення зараз урядом виділити 100 мільйонів на зняття відосиків», – нагадав Порошенко.

«Моя позиція: ми могли зробити з березня набагато більше разом. І не зробили. І через це значна частина українців або помруть, або залишаться інвалідами. Бо лікарі вам розкажуть, які будуть наслідки, якщо не провести якісну реабілітацію. Скільки триває запалення легень після того, як отримали негативний тест», – обурюється Петро Порошенко. 

Лідер «Європейської Солідарності» також нагадав, що фракція Зеленського спотворила законопроект про страхування медичних працівників від коронавірусу. «Ми внесли законопроект, ви обіцяли нам підтримку, що ми застрахуємо лікарів на випадок хвороби. Кількість лікарів, які захворіли, щоденно збільшується, тому що вони йдуть як солдати в бій. І нам заблокували страховку лікарям, якщо вони захворіли, але не стали інвалідами. Досі ми не захистили лікарів. У них немає захисних костюмів, в них немає масок, у них немає обладнання. Лише приватний бізнес налагодив виробництво цього всього в Україні», – говорить Порошенко. 

«Візьміть індикатори – коли ви зможете за 40 хвилин зробити тест. Коли вам надасть держава безкоштовну маску в тій необхідності, яка є. Коли ви можете бути госпіталізованим по показам одразу. І коли вас можуть після цього реабілітувати – це буде означати, що ми приїхали в «їхню» країну. А поки ситуація абсолютно жахлива», – зауважує Порошенко.

«Не підходьте, будь ласка, до важко хворих пацієнтів із позиції статистики. Терміново відновіть кошти коронавірусного фонду змінами до бюджету. Додайте туди 38 млрд, і те, що ми мали зробити в березні, зробіть зараз. Не додзвонитися зараз на гарячу лінію, не виїжджає мобільна бригада до хворого. Люди мають величезні проблеми», – застерігає Петро Порошенко. 

Telegram Channel