Волинянам розповіли, як живеться орланам-білохвостам Цуманської пущі (Фото) - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.56 € 34.22
Волинянам розповіли, як живеться орланам-білохвостам Цуманської пущі (Фото)

Яка приголомшлива краса!

Фото bird-ukraine.pp.ua

Волинянам розповіли, як живеться орланам-білохвостам Цуманської пущі (Фото)

Розміри цього птаха просто вражають...

Орлан – білохвіст - найбільший хижий птах Цуманської пущі, розмах крил досягає 2,5 м.

Життя орлана-білохвоста пов'язане з різними водоймами (від порівняно великих озер та річок до морів) і деревною рослинністю. Отже, він живе і гніздиться переважно в заплавних лісах річкових долин і в інших лісах поблизу озер, річок і морських узбереж, інформує КНПП «Цуманська пуща».

У природі цього птаха можна впізнати за довгими і широкими крилами (махові пера у польоті розчепірені), хвіст короткий, клиноподібної форми. Дорослий птах темно-бурий зі світлішими головою і шиєю, білим хвостом, жовтуватими дзьобом і ногами. Молодий птах — темно-бурий; низ із поздовжніми плямами, хвіст і дзьоб темні, ноги сірувато-жовті. У польоті може довго і легко ширяти. Характерною рисою виду є білий хвіст у дорослих особин (у молодих птахів забарвлення хвоста буре).

Характерною рисою виду є білий хвіст у дорослих особин.

За гніздовий біотоп орлану-білохвосту служать заплавні або вологі листяні чи хвойні старі ліси у долинах рік, поблизу значних озер і ставків або в болотистій місцевості, причому він вибирає найглухіші ділянки лісу. Істотною умовою при виборі гніздової ділянки є відсутність людини і близькість водоймища, що може забезпечити живлення.

Гніздо будується звичайно на вершинах дуже високих старих дерев, на висоті 26-З0 м і розміщується в розгалуженні стовбура або біля нього, на великих товстих бічних гілках. До сусідства гнізд птахів інших видів, у тому числі й хижих, орлан байдужий.

Живиться орлан-білохвіст різними тваринами, яких він ловить або знаходить загиблими. Асортимент їжі настільки різноманітний, що орлана можна вважати поліфагом. Проте він схильний до живлення рибою, якій він завжди віддає перевагу, якщо може знайти або впіймати.

Шукаючи об'єкти полювання або падло, ширяючи, оглядає місцевість з висоти. Орлану властиве тривале вистежування здобичі із засідки і переслідування, розраховане на втому жертви. Полює майже завжди один. Живу рибу вихоплює лапами з води, побачивши її в польоті, або тривалий час чекає появу риби на поверхні води, сидячи на березі, на підвищеному місці чи заходячи іноді на мілководдя.

В наш час головними факторами загрози є: лісогосподарська діяльність, браконьєрський відстріл, збільшення рекреаційного навантаження поблизу водойм, збіднення кормової бази, забруднення довкілля.

Розмножуватися птахи починають, здебільшого, не раніше як з трирічного віку, коли принаймні один з партнерів набуває остаточного вбрання. Відкладання яєць починається переважно з кінця лютого або ж першої декади березня. Пташенят буває одне-два, годують обидва батьки, але відразу після появи потомства їжу для всієї сім'ї протягом 10—12 днів здобуває лише самець; самка в цей період тільки годує пташенят у гнізді; здобувати їжу вона починає пізніше. Молоді птахи перебувають у гнізді близько трьох місяців і покидають його червні-липні.

Охороняється вид Червоною книгою України (статус - рідкісний), Червоним списком МСОП (статус – близький до загрозливого), Європейського червоного списку, конвенцією CITIES, а також Бонської та Бернською конвенціями.

Проєкт «Бьордвочінг – це круто» реалізується Ківерцівським НПП «Цуманська пуща» у партнерстві з громадською організацією «Чисте довкілля Волині» завдяки підтримці в рамках конкурсу грантів за проєктом «Участь в дії: практики взаємодії влади та громади», який впроваджується громадською організацією Розвиток Волині та фінансується в рамках Фонду підзвітності Міністерства закордонних справ Нідерландів.