Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
У Німеччині 1600 поліцейських затримали підозрюваних, які вкрали коштовностей на мільярд євро

Музей «Зелене склепіння» був пограбований 25 листопада 2019 року.

Фото dw.com.

У Німеччині 1600 поліцейських затримали підозрюваних, які вкрали коштовностей на мільярд євро

Правоохоронці провели 18 обшуків, зокрема, у 10 квартирах, гаражах і автомобілях

Майже рік після сенсаційного пограбування найбільшої в Європі колекції старовинних ювелірних виробів «Зелене склепіння» (Grünes Gewölbe) у Дрездені поліція затримала трьох підозрюваних у скоєнні цього злочину. Про це повідомила поліція федеральної землі Саксонія у соцмережі Twitter, пише «Німецька хвиля».

У спецоперації, яку провели в Берліні, брали участь більше 1600 співробітників поліції. Всього вони обшукали 18 об'єктів, серед яких 10 квартир, а також гаражі та автомобілі.

Прокуратура Дрездена підозрює, що затримані у складі злочинної групи здійснили крадіжку минулого року. Ще їх підозрюють у двох підпалах. Усі затримані є громадянами Німеччини. 

Прокуратура Дрездена підозрює, що затримані у складі злочинної групи здійснили крадіжку минулого року. Ще їх підозрюють у двох підпалах. Усі затримані є громадянами Німеччини.

Мета спецоперації - затримання підозрюваних і пошук «викрадених творів мистецтва, а також доказів, таких як носії інформації, одяг і інструменти», пояснили у поліції.


На затримання злочинців поліція кинула великі сили.
 

Крадіжка зі скарбниці «Зелене склепіння»

Нагадаємо, 25 листопада 2019 року був підпалений електричний щиток, який забезпечував електрикою «Зелене склепіння» та інші державні музеї у Дрездені. Після цього зловмисники розрізали ґрати на вікні й залізли через нього в музей. Далі вони розбили сокирою вітрину з коштовностями. Згідно зі свідченнями, грабіжники втекли з місця злочину на автомобілі Audi A6. Таке ж авто пізніше було підпалене на одній з підземних стоянок за кілька кілометрів від центру Дрездена.


Одна з викрадених прикрас - діамантовий еполет XVIII століття.
 

Усього зловмисники викрали кілька ювелірних прикрас, дорогоцінних ґудзиків і шпагу, інкрустовану діамантами. ЗМІ оцінили загальну вартість викраденого у мільярд євро.

У січні ізраїльська охоронна фірма CGI повідомила, що отримала кілька листів з пропозицією купити діамант «Саксонський білий» вагою 49,84 карата і зірку польського Ордена Білого Орла XVIII століття з діамантами та рубінами, які були викрадені із дрезденської скарбниці. Імовірні грабіжники вимагали робити виплати у біткоїнах.

ЗМІ оцінили загальну вартість викраденого у мільярд євро.

Журналістам німецької медіакомпаніії MDR також вдалося поспілкуватися із крадіями. Останні запропонували журналістам купити викрадені прикраси.

Крім того, зловмисники погрожували знищити твори мистецтва для подальшого продажу їхніх частин. «Скоро ми виріжемо діаманти і знову їх відшліфуємо», - цитує листування MDR. Медіакомпанія передала всі листи до поліції. 

Telegram Channel