Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
За лучанами стежать 259 відеокамер

Камери стежать за порядком.

Волинь-нова

За лучанами стежать 259 відеокамер

В обласному центрі Волині презентували систему «Безпечне місто»

Не всі, хто проходять чи проїжджає мимо Теат­рального майдану, знають, що за ними спостерігає відеокамера. З її допомогою працівники муніципальної варти можуть побачити, що відбувається там. Загалом у Луцьку вже працюює 259 відеокамер, встановлених у рамках проєкту «Безпечне місто», 75 із них обладнані системою автоматичного розпізнавання державних номерних знаків транспортних засобів.

Більшість таких «всевидячих очей» розміщені у 55–му мікрорайоні обласного центру, 80 — у Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки. Камери відео­спостереження встановлені на в’їздах у місто і виїздах із нього, світлофорах і основних транспортних розв’язках. Кут їхнього огляду — 360 градусів, тобто вони мають можливість бачити все, що відбувається довкола об’єкта спостереження. Працівники «Центру безпеки міста Луцька» моніторять місця найбільшого скупчення людей, об’єкти, які потребують посиленої уваги з погляду громадської безпеки. Тож відеокамери для них — неабияка підмога. Адже вони здатні збільшувати зображення, розпізнавати обличчя порушників порядку, виявляти підозрілі предмети.


Зазначимо, що проєкт «Безпечне місто» розпочали впроваджувати 5 років тому. Він покликаний посилити безпеку містян, знизити рівень злочинності та відстежувати якість роботи комунальних служб. Відтепер, аби виявити неприбране сміття на вулиці, муніципалам не потрібно виїжджати на місце.
— У 55–му мікрорайоні камери зафіксували забруднення забудовником проїжджої частини дороги, — розповідала, демонструючи картинку, виведену на відеостіну, очільниця департаменту муніципальної варти Луцької міськради Юлія Сиротинська. — Наш диспетчер передає інформацію працівникам департаменту, аби можна було вжити відповідних заходів.


За словами наукового консультанта проєкту «Безпечне місто» Валерія Клебана, відео — не просто картинка. Записи камер — доказовий документ і мають юридичну силу. Вони зберігатимуться в аналітичній комплексній системі впродовж місяця. До речі, згодом вона зможе заробляти на себе, адже 50 відсотків штрафів за порушення правил дорожнього руху, паркування у недозволеному місці будуть іти в міський бюджет. За необхідну їм інформацію платитимуть й адвокати.

Система «Безпечне місто» у Луцьку, за словами Валерія Клебана,  — одна з найцікавіших в Україні. Від аналогічних, які реалізовуються в інших містах, вона відрізняється системністю і послідовністю впровадження, щільністю розміщення сучасних відеокамер на одній локації. До того ж в обласному центрі Волині вона розвивається найшвидше. Тож досвідом Луцька зацікавився навіть Харків – місто із значно більшим бюджетом.


«Безпечне місто», як розповіла Юлія Сиротинська, базується на власних оптоволоконних мережах, захищених від перехоплення і стороннього втручання, та не залежить від ресурсів провайдерів. Розробники працюють над можливістю бачити ситуацію в центрі міста комплексно на сайті міськради в режимі онлайн. Система відеоспостереження, на впровадження якої з міського та обласного бюджетів уже виділено більш як п’ять з половиною мільйонів гривень, буде розширятися і вдосконалюватися. Наразі у «Центрі безпеки» працюють два інспектори–диспетчери, невдовзі їх буде шість. Згодом до єдиного інформаційного простору приєднають камери, встановлені у дитсадках, школах, приватних закладах. Це дасть змогу оперативно реагувати на порушення громадського порядку. На базі «Центру безпеки» планують створити і кризовий центр, де збиратимуть інформацію й передаватимуть її поліції, екстреним службам для надання допомоги лучанам.

 

Реклама Google


Керівництво міста сподівається, що реалізація проєкту дасть змогу працювати за європейськими стандартами.


— Система буде сприяти швидкому розслідуванню дорожньо–транспортних пригод, запобіганню нищення приватної та комунальної власності, полегшить викриття злочинів, — зазначив радник міського голови Ігор Поліщук. 

Telegram Channel